Ny undersökning visar att stödet för att ta emot flyktingar har ökat bland svenskarna. Foto: TT

Fler svenskar vill ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av svenskarna, 44 procent, anser nu att vi bör ta emot fler flyktingar. Det visar en undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av Dagens Nyheter. Det är en ökning med 18 procentenheter sedan februari.

Den största flyktingkrisen sedan andra världskriget har blivit påtaglig även i Sverige. Till järnvägsstationer runtom i landet kommer dagligen hundratals flyktingar. De senast veckorna har cirka 1.000 personer ansökt om asyl varje dag.

Utvecklingen har påverkat opinionen, tror Niclas Källebring, analytiker på Ipsos som står bakom undersökningen.

#flykt

– Omsvängningen är betydlig och sker i alla befolkningsgrupper. Det visar vilket genomslag frågan har fått, säger han till Dagens Nyheter.

Krävs fler mätningar

I februarimätningen av Ipsos tyckte var tredje, 36 procent, att Sverige borde ta emot färre flyktingar. Motsvarande andel i september var 30 procent. Senaste mätningen visar att närmare hälften, 44 procent, av svenskarna anser nu att vi bör ta emot fler flyktingar. Marie Demker, professor vid ­Göteborgs universitet, har följt opinionen i flyktingfrågor i många år.

– Det är en uppseendeväckande stor förändring. Men som den statsvetare jag är vill jag ha en mätning till innan jag känner mig riktigt trygg. Först då vet vi om det är en topp eller något bestående, säger hon till Dagens Nyheter.

Tydlig kritik

Samtidigt visar DN/Ipsos-undersökningen att gruppen som oroar sig för flyktingtillströmningen växer – från 30 procent i februari till 39 procent i september.

59 procent av de tillfrågade i undersökningen anser att regeringen kan göra mer för att hjälpa flyktingarna från Syrien.

– Det är alldeles uppenbart att det finns en majoritet, även bland regeringens egna väljare, för att man kan göra mer än vad man gör. Här finns en tydlig kritik mot regeringen, säger Nicklas Källebring, analytiker på Ipsos.

Samtliga förändringar som nämns i artikeln är statistiskt säkerställda.

Fakta: Så gjordes undersökningen

Ett representativt urval svenskar, 18 år och äldre, intervjuades per telefon och fick frågan ”Anser du att Sverige bör ta emot fler eller färre flyktingar?”.

1.229 intervjuer genomfördes under perioden 9-20 september.

Källa: Ipsos/Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet