Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pappornas har andel ökat Foto: Thomas Svenson/ SVT

Fler tar ut föräldraledigt innan barnet fyllt fyra – mammorna dominerar men pappauttagen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar tar ut fler dagar med föräldrapenning innan barnet blir fyra år, efter en reform för några år sedan. Det visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Det är fortfarande mammorna som tar ut de allra flesta föräldradagarna, men pappornas andel har ökat.

– En generell tendens, framförallt för pappor, är att vi ser en större effekt både för de som tidigare tagit ut relativt många dagar med föräldrapenning, men samtidigt också för den gruppen av pappor som inte brukar ta ut så mycket dagar, säger Susanne Fahlén, utredare och forskare på ISF. 

2014 infördes en ny regeländring kring föräldrapenningen. Det innebär bland annat att föräldrar till barn födda från och med 1 januari 2014 kan endast spara högst 96 dagar med föräldrapenning efter att barnet fyllt fyra år.

”Sätter ramarna”

Syftet är att få föräldrar att ta ut fler dagar när barnet är yngre och att uttaget ska bli mer jämställt. Även uppdelningen av dagar med olika ersättningsnivåer ändrades. Vardera förälder får 195 dagar på sjukpenningnivå eller grundnivå och 45 dagar på lägstanivå. 

Och reformen har fått avsedd effekt, enligt ISF. Föräldrar har ökat sitt uttag av dagar med föräldrapenning fram till barnet fyllt fyra år. 

– Det har att göra med den begränsningen att man inte får spara lika många dagar med föräldrapenning efter barnets fyraårsdag. Det sätter på något sätt ramarna för hur många dagar man kan använda den, säger Susanne Fahlén på ISF.

Pappornas andel ökat

Ökningen är störst bland papporna, som efter reformen tagit ut i genomsnitt elva fler dagar för barn upp till fyra år. Men fortfarande är det kvinnorna som tar ut de allra flesta föräldradagarna.

Efter reformen hade flerbarnspapporna till barn födda i januari-mars 2014, tagit ut i snitt 90 dagar med föräldrapenning när barnet uppnått fyra år. Flerbarnsmammorna till barn födda i januari-mars 2014, tog ut betydligt fler, 291 dagar.

Pappornas andel av uttagna föräldradagar har totalt sett ökat, enligt Försäkringskassan. Från 16% 2005 till 30% 2019, då kvinnorna tog ut 70% av föräldrapenningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer