Foto: TT/SVT

Fler utländska medborgare ska avtjäna straff i hemland

Publicerad

Fler utländska medborgare som döms till fängelse ska avtjäna straffet i hemlandet. Därför föreslår nu regeringen en lagändring för att det ska gå snabbare att överföra dömda till andra länder.

– Det är överfulla fängelser och då är det rimligt att fler av de som inte är svenska medborgare faktiskt avtjänar sina fängelsestraff i sina hemländer, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Hur ska det gå till?

– Det handlar om ett skyndsamhetskrav, både till Kriminalvården och domstolarna, att snabba på processen.

Ingen överklagan vid samtycke

Regeringen vill att fler ska avtjäna fängelsestraff i hemlandet och att handläggningen av sådana ärenden ska gå snabbare. I torsdags beslutade därför regeringen om en proposition där huvudpunkten är ett krav på skyndsam handläggning i Kriminalvården och domstolsväsendet. I fall där den dömde samtyckt till att överföras till annat land ska det inte längre vara möjligt att överklaga beslutet.

Ursprunget till lagförändringen är bland annat EU:s nya regler om verkställighet av fängelsestraff som trädde i kraft 2015. Lagändringen är framförallt tänkt att påverka EU-medborgare från länder utanför Norden.

Hur många platser tror du att man frigör på det här sättet?

– Vi ser att det i dag sitter ungefär 400 EU-medborgare från länder utanför Norden i svenska fängelser. Många av dem hade kunnat överföras till sina hemländer och avtjäna sina straff där, säger Mikael Damberg.

Om det här blir verklighet, finns det ett färdigt avtal så att de här länderna faktiskt tar emot fångarna?

– Vi har historiskt haft problem med vissa länder, men till exempel Rumänien har förbättrat villkoren i sina fängelser så att det nu är möjligt att föra över dit. Vi har ett samarbete med Polen och Litauen om att de också ska ta kortare fängelsevistelser, så vi ser att det går åt rätt håll, säger Mikael Damberg.

Enligt Kriminalvården var 4393 personer inskrivna på anstalt den 1 oktober 2018. 1319 av dem hade inte svenskt medborgarskap, alltså cirka 30 procent av det totala antalet i landets fängelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.