”Jag vill bli VD och då är det bra att kunna kinesiska”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenska elever läser kinesiska, även om de fortfarande är få jämfört med de som läser mer traditionella språk. Nu ska Skolverket skriva en kursplan för ämnet.

Flera av sexorna på Kungsholmens grundskola i Stockholm har valt att läsa kinesiska. En möjlighet som allt fler, men fortfarande få, elever har i svenska skolan i dag.

–Det är bra för framtiden, då är det bra att kunna kinesiska för att kunna få ett bra jobb och jag tycker att språket är väldigt fint, säger Adriana Vargas Lohmander, elva år.

–Många som pratar det och man kommer säkert att träffa många som pratar det, säger Anthony Gicho, tolv år.

Intresset för kinesiska, som är världens mest talade, växer stadigt i Sverige. Nu har Skolverket fått i uppdrag av regeringen att för första gången ta fram en kursplan för språket. På tiden, tycker läraren Meisang Wang Fredmark som hoppas att det dels ska stärka ämnets status och dels göra det möjligt för fler skolor att börja undervisa i språket.

–Utan egen kursplan för kinesiska är det mycket svårare för skolorna att starta undervisning och lyckas med det, säger Meisang Wang Fredmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet