Tronskifte i Kina

Uppdaterad
Publicerad

59-årige Xi Jinping blir ny generalsekreterare för partiet och därmed kommande president för världens folkrikaste nation och näst största ekonomi, meddelar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Efter en veckas partikongress har det regerande kommunistpartiet i Kina utsett landets nästa ledarskikt. Det har länge varit känt att vicepresident Xi Jinping övertar makten efter president Hu Jintao. Xi väntas formellt installeras som president i mars.

-Kommunistpartiet står inför enorma utmaningar och många pressande problem inom partiet måste lösas, i synnerhet korruption och utanförskap, sade Xi Jinping när han framträdde tillsammans med den inre kretsen i det regerande kommunistpartiet.

Kina utser nya ledare

Därmed ligger han i linje med den avgående presidenten Hu Jintao, som i sitt öppningstal dundrade mot korruptionen.

Vill komma närmare folket

Xi Jinping slog också fast att kommunistpartiet måste arbeta för att komma närmare folket.

-Vi har ett stort ansvar. Folket önskar ett bättre liv och det är det vi ska kämpa för, förkunnade Xi Jinping.

Kärnan av kommunistpartiet, politbyråns ständiga utskott består av sju personer, består av ytterligare sex personer. En av dem är vicepremiärministern Li Keqiang. Han tar över premiärministerposten i mars.

Reaktioner på den nya ledningen från Japan lät inte vänta på sig. Japanska utrikesdepartementet i Tokyo lät snabbt medela att landet vill utveckla ”relationer som gynnar båda sidor” med Kinas nya ledning, uppger AFP.

De senaste månaderna har relationen mellan Kina och Japan varit ansträngd på grund av en konflikt om en ögrupp i Östkinesiska havet som båda länderna anser sig ha rätt till.

Mittfåran har vunnit mark

Johan Lagerkvist, Kinaforskare på Utrikespolitiska institutet, anser att det är partiets mittfåra som vunnit mark med det nya ledarskapet.

-De är konservativa, ålderstigna och försiktiga. Det är den moderata mittfåran med fortsatt men kontrollerad ekonomisk utveckling och med fortsatt mediekontroll. Det är, lite förenklat uttryckt, en balans mellan ekonomiska reformer och fortsatt politiskt förtryck, säger han till TT.

Lagerkvist finner det intressant att Xi, förutom att bli president och partiets generalsekreterare, också direkt blir ordförande i partiets militärkommission, i realiteten överbefälhavare. Den avgående presidenten brukar vara kvar några år som överbefälhavare.

-Nu lämnar man fältet fritt för Xis maktkonsolidering. Jag tror faktiskt att det gör att man kan sätta igång snabbare och mer effektivt med allt det jobb som måste göras.

Lagerkvist säger att det är 86-årige Jiang Zemin, Kinas president 1993-2003, som har dragit i trådarna i kulisserna och fått in den politisk-ekonomiska huvudinriktning han vill ha i den nya ledarskapet – och att Jiang i sin tur förde vidare idéer från hans företrädare Deng Xiaoping.

-De är tillbaka där Kina var för 10-15 år sedan.

Känd fixare

Xi lovar krafttag mot bland annat korruptionen. Men att bekämpa den har kinesiska ledare pratat om i 30 år, ändå har den bara vuxit. Andra till synes närmast oöverstigliga frågor rör att begränsa de statliga företagens negativa makt över ekonomin och införandet av ett socialt skyddsnät värt namnet.

-Allt kommer att bli svårt, men när de mer och mer liknar varandra i toppen och ganska mycket kommer från samma maktbas kanske man mer kan göra något som verkligen gör skillnad. Jag tror ändå att de här strukturella frågorna kommer att lyftas, man är lite grann tvingade att göra det.

Samtidigt bantas politbyråns ständiga utskott, partiets mäktigaste organ, från nio till sju ledamöter – vilket också minskar antalet motstridiga viljor och gör utskottet mer effektivt i beslutsgången.

Wang Qishan, en av ledamöterna, får också huvudansvar för kampen mot korruptionen.

-Han är känd som en duglig fixare och organisatör, säger Lagerkvist.

Fakta: Kinas nya ledarskap

Kinesiska kommunistpartiets 18:e kongress har valt nya ledare för landet:

* Xi Jinping, 59 år, blir ny president, generalsekreterare i kommunistpartiet och ordförande för militärkommissionen.

* Li Keqiang, 57 år, väntas ta över som premiärminister.

* Politbyråns ständiga utskott, partiets mäktigaste organ, bantas från nio till sju ledamöter.

De blir, förutom Xi och Li:

* Yu Zhengsheng, 67-årig partichef i Shanghai.

* Zhang Gaoli, 66-årig partichef i Tianjin.

* Zheng Dejiang, 65-årig vice premiärminister och partichef i Chongqing.

* Liu Yunshan, 65-årig chef för propagandaministeriet.

* Wang Qishan, 64-årig vice premiärminister.

* Vidare har kongressen också valt de 25 personerna i politbyrån.

* Xi och Li tar officiellt över posterna i samband med parlamentet folkkongressens möte i mars nästa år. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina utser nya ledare

Mer i ämnet