– Vaccinet får inte fördelas efter högskolepoäng, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande. Foto: Jessica Gow / Anders Wiklund, TT

Fler yrkesgrupper vill gå före i vaccinkön

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden slåss för att deras medlemmar ska få förtur till vaccination mot covid-19. Lärarna var först ut, men nu kräver också Kommunal att bland annat bussförare ska prioriteras.

– Vaccinet får inte fördelas efter högskolepoäng, säger Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande.

Kommunals förbundsordförande vill inte se misstagen med munskydden från i våras upprepas, utan hoppas att myndigheterna ska ta chansen att göra rätt när de ska bestämma vilka yrkesgrupper som ska få förtur till vaccinering mot covid-19.

Undersköterskor och vårdbiträden tillhör redan de prioriterade grupperna, men även lokalvårdare inom äldrevården och bussförare är grupper som han anser ska gå före.

– Bussförarna är en samhällsviktig grupp. De är grupp som utsätts för smitta och har ett jobb som gör att hela Sverige fungerar. De ser till att folk kan ta sig till sina jobb på äldreboendet, sjukhuset och skolan, säger han.

Lärarnas riksförbund är på samma linje

En annan grupp som vill hamna först i vaccinkön är lärarna. Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, anser att lärarna ska få förtur då det finns en utbredd oro bland lärare som anser att det är svårt att skydda sig från smitta på arbetet.

– I ett klassrum kan det många gånger vara svårt, särskilt när elevgrupperna är stora och eleverna har särskilda behov, säger Åsa Fahlén.

Efterlyser studie

– Sverige har valt att hålla skolan grundskolan öppen som vanligt under pandemin, då tycker jag att det är viktigt att titta på hur man kan skydda lärarna, säger ordförande Åsa Fahlén.

Hon tycker det är viktigt att ta en diskussion om det här nu när ett vaccin närmar sig.

TT: Barn tycks inte sprida smittan i lika hög utsträckning – talar inte det mot att lärare skulle vara särskilt utsatta?

– När man tittat på smittspridning bland lärare hittills har man tittat på grundskolelärare som en grupp, delar man upp det i de olika stadierna ser bilden ut att bli en annan. Till exempel finns det en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet som visar att högstadielärare är överrepresenterade. Men oavsett det är det svårt med social distans i skolan och därför bör lärare prioriteras, säger Åsa Fahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer