Foto: Fredrik Persson, TT

Flera bränder runt om i landet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har flera skogsbränder brutit ut runt om i Sverige. SMHI varnar samtidigt för skogsbränder i nästan hela landet.

”Det är mycket eller extremt torrt i markerna med risk för extremt stor brandspridning”, står det på SMHI:s hemsida.

Det brann i ett skogsområde i Demmesbo nordöst om Österbybruk på en ungefär area 100 gånger 250 meter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps nya brandbekämpningsflygplan, som är aktiva sedan den 3 juni, hjälpte till med att släcka branden.

– I dag fick de användas i en skarp insats, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB och fortsätter.

– Vi har inte haft några brandbekämpningsflygplan plan tidigare. Sedan förra året fanns det helikoptrar upphandlade, men innan dess finns det inga mindre brandbekämpningsflygplan på det sättet. Det är ny nationell resurs och det är EU som står för 90 procent av kostnaden.

Och vid 15.30-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att brandbekämpningsflygplan hade lämnat platsen.

Det uppstod också en brand i Järlåsa som är under kontroll. Och i Storvreta utvecklades en mindre glödbrand vid en eldplats som kunde släckas snabbt av räddningstjänsten.

”Flertal enheter på plats”

Under måndagseftermiddagen pågick även en större skogsbrand söder om Ockelbo.

– Vi har ett flertal enheter på plats och jobbar för att få kontroll situationen. Det är relativt snabb spridning på elden, säger Niklas Hammarlund vid Gästrike Räddningstjänst, till SVT Gävleborg.

Arean uppskattas till ungefär 500x500 kvadratmeter och bland annat ska två helikoptrar ha bekämpat branden med hjälp av vattenbombning.

Men vid 15:20-tiden meddelade SVT Gävleborgs reporter Arvid Jansson, som är på plats, att branden ska vara under kontroll.

”Krävs ytterst lite för att en brand ska få fäste i nuläget”

Den 11 juni råder det eldningsförbud i hela Stockholms län och dessutom varnar SMHI för skogsbränder i nästan hela landet förutom Norrbotten och fjällkedjan.

– Det krävs ytterst lite för att en brand ska få fäste i nuläget. Det räcker med en gnista från järnvägen, från en skogsmaskin eller att någon brutit mot eldningsförbudet och inte släckt ordentligt efter sig, säger Jonas Fröjmark, från Uppsala brandförsvar, till SVT Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.