Söndag 17 september är det kyrkoval i Sverige. Arkivbild. Foto: TT

Flera debattörer menar att kyrkan är vänstervriden

Publicerad

På söndag 17 september är det kyrkoval i Sverige. Inför valet har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna utsett varandra till huvudmotståndare och en debatt om att kyrkan skulle vara vänstervriden har blossat upp.

Det var när Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, twittrade sitt tack till statsminister Stefan Löfven (S) efter IT-skandalen som debatten om kyrkans vänstervridning fick nytt liv.

Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens nyheter, tycker att det tyder på en osund koppling mellan socialdemokraterna och Svenska kyrkan.

Agenda

Men Eva Brunne håller inte med.

– Jag tackade Stefan Löfven som statsminister för att det inte blev oreda i landet, säger hon.

TV: SD och S i hård debatt om kyrkovalet

LÄS MER: Fler går med i kyrkan inför valet

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, twittrade sitt tack till statsminister Stefan Löfven (S) efter IT-skandalen. Foto: Skärmdump Twitter

Agenda om kyrkovalet

I Agenda på söndag 10 september debatterar prästen Anna Karin Hammar (S) och Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens nyheter, om kyrkan är vänstervriden. Se debatten klockan 21.15 på SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet