Totalt sju häktade i Ica-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare fyra personer har häktats misstänkta för grovt insiderbrott i samband med att Ica köptes ut från börsen i höstas. Totalt 13 personer misstänks ha läckt eller tagit emot hemlig information för att tjäna pengar på aktiehandel – sju av dem är nu häktade.

Brotten ska ha begåtts i samband med att Ica-handlarnas förbund och pensionsjätten AMF köpte ut Ica från Stockholmsbörsen. Förbundet och AMF lade ett utköpsbud på 534 kronor per aktie i november förra året. Aktien avnoterades i januari. Veckorna före budet rusade aktien på börsen.

Jonas Myrdal, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM), konstaterar att det är uppenbart att det läckt insiderinformation kring budet.

– Som brukligt i sådana här ärenden handlar det om handelsmönster. Man handlar på ett avvikande sätt, med större volymer och risker än man brukar göra, säger han.

De misstänkta tros ha tjänat totalt cirka 25 miljoner kronor på handeln, enligt åklagaren.

Tillslag mot huvudkontoret

Tidigare i veckan gjorde EBM och polisen ett tillslag mot handlarförbundets huvudkontor i Solna. Göran Blomberg, vd Ica-handlarnas förbund, sade då att han inte fått några indikationer på att det ska ha förekommit läckor och bedyrade att misstankarna inte rörde någon på förbundet.

Senare anhölls 13 personer misstänkta för delaktighet i brottsligheten, en av dem är ledamot i ICA-handlarnas förbundsstyrelse.

Tre av de tretton häktades i torsdags. Två av dem är ensamma ägare av större Ica-butiker med en årlig försäljning på 200–250 miljoner kronor och årliga aktieutdelningar på flera miljoner kronor. Den tredje är butikschef för en större Ica-handlare i södra Sverige.

Samma dag publicerade Ica-handlarnas förbund ett pressmeddelande där man skriver att man “ser mycket allvarligt på situationen”.

Utredning fortsätter

Under fredagen häktades alltså ytterligare fyra misstänkta. Övriga sex misstänkta är släppta på fri fot men brottsmisstankarna mot dem kvarstår. Samtliga är hemmahörande i södra och mellersta Sverige.

– Vi ska nu hålla ytterligare förhör med de här personerna. Vi ska gå igenom datorer och telefoner som vi har  tagit i beslag och ska undersöka pengaströmmar, eventuella överföringar mellan personerna, säger kammaråklagare Jonas Myrdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.