Socialdemokraterna tappade och partiet Bästa Alternativet tog tre mandat i fullmäktige, efter kommunalvalet. Foto: SVT

Tre mandat för nystartade Bästa Alternativet i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

Förra året existerade inte ens partiet. När söndagens valresultat trillade in visade det sig att Bästa Alternativet plockat hem hela tre mandat i Emmabodas kommunfullmäktige.

Som femte största parti är Bästa Alternativet kommunvalets stora vinnare i Emmaboda. Partiet tog tre mandat genom 7,5 procent av rösterna.

– Vi såg att det behövdes en förändring, så vi tittade över alternativ. Att vi fick tre mandat är spännande då vi siktade på ett. Vi är inget missnöjesparti som många andra nystartade partier, utan vi vill bara se förbättringar i andra partiers politik, säger Mats Bjartling (BA).

Val 2018 – #dinröst

S tappar mandat

Styrande Socialdemokraterna tappade 6,9 procentenheter i jämförelse med valet 2014. Det innebär att de förlorar två mandat i kommunfullmäktige.

Miljöpartiet och Liberalerna åker ur Emmabodas kommunfullmäktige, då de inte klarade tvåprocentspärren.

Alliansen är största block men har ingen majoritet i fullmäktige.

Socialdemokraterna blev största parti i det kommunala valet, 37,2 procent och 16 mandat i kommunfullmäktige. De följs av Moderaterna och Centerpartiet som får sju mandat var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet