Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) om läget i Gaza – och oron över att vi drar in konflikten i Sverige Foto: SVT

Här hettade det till i debatten: Gaza, försvarets finansiering och vården

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga partiledare uttryckte under debatten i Agenda bestörtning över kriget i Gaza. Men S, V och MP kritiserade regeringen för att göra för lite för att få stopp på våldet.

– Jag tror inte att den som skriker högst gör mest nytta, svarade statsminister Ulf Kristersson (M).

Samtidigt som samtalen om en vapenvila mellan Israel och Hamas uppges ha fallit samman debatterades kriget i Agenda. Nooshi Dadgostar (V) kallade lidandet i Gaza för ett brott mot mänskligheten.

– Den här regeringen måste höja sin röst för att få stopp på detta, sa hon och yrkade på att Sverige ska ligga på om sanktioner mot Israel.

Agenda

– Vi har två förfärliga krig just nu, ett i vår omedelbara närhet och det andra i Mellanöstern. Sverige gör riktigt stora insatser, både som enskilt land och tillsammans med andra i båda de här situationerna, svarade Kristersson (M).

Åkesson: Sluta spela teater, Andersson

Partiledarna var eniga om att Sverige kraftigt ska öka försvarsutgifterna. C säger sig vilja satsa mer pengar än regeringen. S, V och MP vill se en särskild beredskapsskatt och menar att det idag saknas finansiering.

Ebba Busch (KD) håller inte med. Hon vill i stället låna pengar för investeringar i bland annat infrastruktur. Kristersson (M) underströk att satsningarna bör ske utan nya skatter eller lån.

Magdalena Andersson (S) kritiserade även SD-ledaren Jimmie Åkesson för dennes ord i veckan om att det finns en övre gräns för Sveriges Ukrainastöd.

Enligt henne låter Åkesson ”som den ryska propagandaapparaten” i ett försök att knuffa debatten i en mer restriktiv riktning.

– Vi ska fortsätta stödja Ukraina så mycket vi kan. Men när man påstår att det inte finns en övre gräns då ljuger man. Varje stödpaket vägs mot våra egna behov, svarade han.

– Ärligt talat Magdalena Andersson, sluta spela politisk teater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ryker Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson ihop om vården: ”Varför valde du att sänka skatten för höginkomsttagare?” Foto: SVT

MP: Vården behöver mer pengar

18 av 21 regioner räknar med att gå med underskott i år och tusentals anställda kan försvinna från vården. En röd tråd i oppositionens kritik av regeringen var mängden extra pengar från staten till regionerna.

Regeringen har skjutit till sex miljarder extra, men det tycker inte Daniel Helldén (MP) är tillräckligt:

– Regeringen borde gett pengar redan i höstbudgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet