Flera ministrar prickas av KU

Uppdaterad
Publicerad

Flera ministrar kommer att prickas av konstitutionsutskottet, erfar SVT. Starkast är kritiken mot arbetsmarknadsministern för att hon vilselett riksdagen.

Hillevi Engström kritiseras för att ha vilselett riksdagens EU-nämnd. Hon gav nämnden information om förhandlingsläget i Bryssel – information som visade sig inte stämma alls. Det är allvarligt, menar konstitutionsutskottet, eftersom den svenska riksdagen därmed inte kunde påverka ett EU-beslut. Och för det får ministern kritik av utskottet. Men Hillevi Engström är inte ensam.

Flera av regeringens ministrar får kritik i den rapport som konstitutionsutskottet slutgiltigt fastställer på tisdag. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärdh får kritik för att 125 miljoner kronor som skulle gått till förbättringar av järnvägsnätet i stället användes till att köpa ut en entreprenör som misskött sig.

Den avgångna näringsministern Maud Olofsson får också kritik. Hon och regeringen hade uppgifter om Vladimir Antonov som i ett skede var tänkt som ägare av SAAB. Men det som Olofsson visste delade hon inte med sig av och därmed drog processen ut onödigt långt.

Hela regeringen får dessutom kritik i ett par frågor: dels för att man brustit i information till  riksdagen om samgåendet mellan svenska och danska posten. Men också för hanteringen av övervakningsskandalen, där USA från sin ambassad i Stockholm övervakat och registrerat svenska medborgare. Det borde regeringen vetat om, menar KU, om det funnits bättre samordning mellan olika myndigheter.

Konstitutionsutskottets hela rapport blir offentlig i nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer