Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) är båda kritiska till de nya restriktionerna. Foto: TT

Flera partier kritiska mot nya restriktionerna: ”Obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen meddelade regeringen att nya restriktioner införs. Men det är flera partier som ifrågasätter statsminister Magdalena Anderssons (S) beslut.

”Obegripligt”, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

De nya restriktionerna innebär bland annat att krogar och restauranger ska stänga senast klockan 23.00 och högst åtta personer tillåts sitta vid samma bord. Vuxna rekommenderas också att begränsa sina kontakter, till exempel genom att arbeta hemifrån.

Det tog inte lång tid innan beslutet fick mothugg, och det från flera partier. Strax efter statsministerns pressträff twittrade Centerpartiets ledare Annie Lööf om beskedet.

Coronapandemin

”Obegripligt att inte regeringen kombinerar restriktioner med krav på vaccinbevis. Centerpartiet vill att dessa restriktioner ersätts av vaccinpass när 50% fått den tredje dosen.”

V: ”När blir det verklighet?”

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att det hade kunnat sett annorlunda ut om vården prioriterats.

”Statsministern säger att orsakerna till de nya restriktionerna bland annat är vårdens bristande kapacitet. Självklart måste vi göra allt för att minska smittspridningen. Men regeringen har haft två år på sig att stärka vården och öka antalet vårdplatser. När blir det verklighet?”, skriver hon på Twitter.

Även Arman Teimouri, Liberalernas näringspolitiska talesperson, är kritisk till beslutet.

”Att inskränka vaccinerade människors frihet går inte att motivera. Dessutom slår de nya restriktionerna mycket hårt på branscher som redan idag tar ett stort ansvar och fortfarande genomgår ett stålbad.”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet