Hårdare restriktioner från 12 januari

Uppdaterad
Publicerad

Krogarna måste stänga vid 23.00, vuxna uppmanas undvika fester och största antalet tillåtna deltagare på exempelvis en inomhuskonsert blir 500 personer. Det är några av de hårdare restriktioner som regeringen nu inför.

Smittspridningen och antalet covidsjuka i vården har ökat efter julhelgen. Regionerna förväntar sig dessutom att läget förvärras inom de närmaste två veckorna. Det är bakgrunden till att regeringen nu väljer att införa nya och hårdare restriktioner från och med den 12 januari.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats, smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson på en extrainkallad presskonferens under måndagen.

Coronapandemin

Begränsningar i utelivet

Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00 och högst åtta personer tillåts sitta vid samma bord. Det blir också återigen krav på sittande servering.

För att begränsa smittspridningen i den privata sfären rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu återigen alla vuxna att minska sina kontakter.

– Alla vuxna ska begränsa antalet nya kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester, samt liknande sociala sammanhang, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Betonar hemmaarbete

När många nu återvänder till jobbet efter julledigheterna valde statministern att betona vikten av hemmaarbete.

– Jag vill kraftfullt understryka att alla som kan arbeta hemifrån – ska göra det, säger Magdalena Andersson. Det handlar om att visa respekt och hänsyn för alla som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Folkhälsominister Lena Hallengren fortsatte med att konstatera att det är just arbetsplatserna som är en av de största källorna till smittspridning.

Maxtak på 500 personer

Vissa av de nya restriktionerna införs senare än den 12 januari eftersom åtgärderna kräver ändringar i förordningar.

Regeringen kommer till exempel så snart som möjligt införa deltagartak på max 500 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.

Regeringen planerar även att införa krav på vaccinationsbevis vid mässor om antalet besökare är fler än 50 personer samt endast tillåta uthyrning av lokaler för max 20 deltagare, tidigare var maxtaket 50 personer.

Undervisning

Undervisning på plats tillåts också fortsättningsvis men regeringen uppmanar de högre lärosätena att ändå försöka undvika trängsel.

– För universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna. Salstentor och större föreläsningar bör ges vid flera tillfällen för att få ner antalet deltagare, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet