Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittspridningen ökar, men inga nya åtgärder införs av västsvenska högskolor och universitet. Foto: svt

Trots ökad smittspridning – salstentor hålls som planerat

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar, men inga nya åtgärder införs av västsvenska högskolor och universitet. Nästa vecka planerar man att åter låta studenterna komma tillbaka till bland annat salstentor.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Karin Åström, som är enhetschef på utbildningsenheten vid Göteborgs universitet.

I stort kommer verksamheten på högskolor och universitet i regionen bedrivas på samma sätt som innan jul. Den ordinarie kursplanen med campusbaserad undervisning kommer att följas, med smittförebyggande åtgärder precis som tidigare, som exempelvis rutiner för att undvika trängsel och handspritstationer vid salstentor.

– Inget nytt har kommit gällande högskolesektorn. Vi på universitet gör inga egna medicinska bedömningar utan vi följer myndigheternas råd, säger Karin Åström, som är enhetschef på utbildningsenheten vid Göteborgs universitet.

”Smittan finns ju överallt”

Vad säger ni för att lugna oroliga studenter?

– Vi får ju fler frågor från studenterna, och vi tar deras väl och ve på stort allvar. De ska kunna vara lugna, vi har vidtagit smittförebyggande åtgärder så långt det går, men smittan finns ju överallt, det är svårt att gardera.

Men i rådande läge kan snabba förändringar komma att ske som påverkar platsundervisning och examination.

– Vi har ett möte inbokat varje vecka för att ha möjlighet att diskutera läget. Regionala smittskyddet, som vi också har kontakt med, kan ju också bedöma läget som extra allvarligt och då får vi rätta oss, säger Karin Åström.

Hör enhetschef Kari Åström berätta mer om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet