Från vänster, Morgan Johansson (S) och Andreas Carlson (KD) Foto: A Bolevin/A Hult/SVT

Flera partier vill ta efter Norges skadeståndssystem

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är flera partier kritiska till den process som brottsutsatta behöver gå igenom för att få ut sitt skadestånd. Istället vill många se ett system som liknar Norges.

I Norge har staten bestämt att brottsoffret själv inte ska behöva driva in sitt skadestånd från den dömda. Efter en ansökan betalar istället staten ut en ersättning för att sedan i sin tur driva in pengarna.

I Norge slutar inte heller målsägandebiträdets uppdrag i och med att dom fallit utan först när brottsoffret fått ut det utdömda skadeståndet. Ett system som bland annat Kristdemokraterna länge velat se i Sverige.

– Vi tycker att det ligger ett alldeles för stort ansvar på brottsutsatta i Sverige. Det skulle vi vilja ändra genom att staten betalar ut skadestånd, men också genom att man får rätt till ett målsägandebiträde genom hela den juridiska processen, säger Andreas Carlson som är rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

C och KD håller med

Centerpartiet och Sverigedemokraterna vill även de se en modell som liknar Norges. Särskilt positiva är de till en ordning där staten förskotterar skadeståndet för att sedan i sin tur driva in det.

Via sin presskontakt skriver Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen:

”Dessa förändringar skulle minska frustrationen och det onödiga lidande som åsamkas ett offer på grund av dagens system för skadeståndsbetalningar.”

Riksdagsledamoten Jonny Cato Hansson (C) skriver via sin presskontakt:

“Vi vill att det ska bli lättare för brottsoffer att få ut tilldömt skadestånd då detta idag ofta upplevs som en otroligt krånglig process.”

Miljöpartiet är försiktigt positiva till Norges modell men påpekar att den behöver utredas grundligt. Vänsterpartiet skriver att de vill se en tydligare och mindre byråkratisk process.

Morgan Johansson (S) vill inte se ett nytt system

Moderaterna och Socialdemokraterna vill däremot inte ändra systemet.

I en kommentar till SVT Nyheter skriver ansvarig minister Morgan Johansson (S) att han tycker att Sverige överlag har ett bra system och att Kristdemokraternas, Sverigedemokraternas och Centerpartiets förslag riskerar att leda till att incitamenten för enskilda att teckna försäkringar minskar.

Han påpekar också att en tidigare utredning konstaterat att det norska och svenska systemet inte riktigt är jämförbara eftersom bland annat samspelet mellan försäkringssystemet och den statliga brottskadeersättningen ser annorlunda ut i Norge.

Liberalerna har ännu inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.