Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD:s partiledare Jimmie Åkesson är skeptisk till pågående klimatkris: ”Påminner om hur invandringsdebatten lät tidigare”. Foto: SVT

Flera SD-ledamöter tror inte på pågående klimatkris

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare säger att världen står i brand och att det pågår en klimatkris. Men flera sverigedemokrater i riksdagen håller inte med, visar en enkät som SVT Nyheter har gjort.

– Jag vet inte var i FN:s klimatpanels olika skrifter som man säger att vi här och nu befinner oss i en klimatkris, jag har inte sett det, säger partiledaren Jimmie Åkesson till SVT.

SD:s riksdagsledamot Elsa Widding, som profilerat sig i klimatfrågor, sade nyligen att det inte finns vetenskapliga belägg för att det pågår en klimatkris. Hon är inte ensam i SD:s riksdagsgrupp om att ha den uppfattningen.

I en enkät som SVT Nyheter skickat ut till samtliga riksdagsledamöter ställs bland annat frågan: “FN:s generalsekreterare säger att världen står i brand och att det pågår en klimatkris. Håller du med om det påståendet?”

Klimatkrisen

Av de 108 ledamöter som svarat håller nästan alla helt eller delvis med FN-chefen. Det är bara sex sverigedemokrater som svarar att de “inte alls håller med” eller “delvis inte håller med”.

Deltagandet i enkäten är lågt, och allra lägst är det i SD. Bara åtta av partiets 73 ledamöter har svarat.

”Klimatet en ny religion”

Men även SD:s partiledare Jimmie Åkesson är skeptisk till att vi befinner oss i en klimatkris.

– Jag har inte sett något vetenskapligt stöd för att det är så här och nu, säger han.

Enligt Åkesson råder det ingen tvekan om att klimatförändringarna är på väg att ske och att vi ska göra vad vi kan för att begränsa dem, men han beskriver klimatet som en ”ny religion”:

– Det påminner ju väldigt mycket om hur invandringsdebatten lät för ett antal år sedan. Man får inte ifrågasätta eller anlägga andra perspektiv för då kallas man klimatförnekare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD-ledamoten Angelika Bengtsson om FN:s klimatrapport: ”En politisk agenda”. Se henne svara på SVT:s frågor i videon. Foto: Michael Jansson/SVT

IPCC-svensken: “Vi är inne i en klimatkris”

Markku Rummukainen är professor i klimatologi vid Lunds universitet, och Sveriges representant i FN:s klimatpanel IPCC.

– Vi har på oss en tilltagande klimatförändring. Allt fler och alltmer drabbas av dess konsekvenser, och det är bråttom med åtgärder. I den meningen är vi inne i en klimatkris, både i världen och här i Sverige.

Finns det utrymme att tolka IPCC:s rapporter som att det inte pågår en klimatkris här och nu på jorden?

– Nej, det skulle jag inte säga. Då beror det mer på vad man menar med ordet kris, om man menar kris som en plötslig händelse. Klimatfrågan har byggts upp under en lång tid och behöver hanteras både i närtid och långsiktigt, säger Markku Rummukainen.

Fakta: Enkäten

*Enkäten skickades ut till samtliga riksdagsledamöter under oktober 2022.

*Deltagandet var lågt – totalt svarade 108 av riksdagens 349 ledamöter, alltså knappt en tredjedel. 

*Lägst var deltagandet i SD – bara åtta av SD:s 73 riksdagsledamöter svarade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet