Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klimatdebatten mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD).

Åkesson och Lööf i klimatdebatt: ”Måste komma ifrån politiken som handlar om självplågeri”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och C:s partiledare Annie Lööf tycks inte vara överens om hur Sveriges klimatpolitik ska drivas. I en debatt i Aktuellt möttes de.

– Det är klart vi måste komma bort från politiken som handlar om rent självplågeri, säger Jimmie Åkesson (SD).

Centerpartiet är förespråkare för ekonomiska styrmedel och reduktionsplikt, som innebär att drivmedelsleverantörer måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel. Medan Sverigedemokraterna vill sänka plikten till ett absolut minimum.

– Det måste kosta mer att smutsa ner. Vi vill skärpa klimatmålen och vi vill minska utsläppen, säger Annie Lööf (C).

Val 2022

– Vi ska fortsätta med det vi är bra på – teknisk utveckling, innovation och ny energiteknik. Vi tillhör de världsbästa på det. Sverige har redan försvinnande låga utsläpp. Att fortsätta minska utsläppen i Sverige är väldigt dyrt. Det kostar mer att minska utsläpp i Sverige än att lägga pengar på att minska utsläpp i till exempel Kina, Indien eller USA för den delen och då leder klimatmål till det vi ser i dag – nämligen extrema bränslepriser, människor får det mycket svårare att få ihop sin vardag ekonomiskt och maten blir dyrare och det driver inflationen. Det är klart vi måste komma bort från politiken som handlar om rent självplågeri, säger Jimmie Åkesson (SD).

Annie Lööf – du har flera gånger kallat Jimmie Åkesson för klimatförnekare. Hur menar du?

– Bara för någon vecka sedan sa han ”det är alltid varmt ett valår”. De här raljanta kommentarerna. Klimatkrisen pågår här och nu. När jag vill skärpa klimatmålen kan ju knappt Sverigedemokraterna stava till utsläppsminskningar i sin egen budget. Vi står väldigt långt ifrån varandra i klimatpolitiken.

Hör mer ur debatten i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet