• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vägarbetare i svenskt solgass – på flera svenska vägar kan trafiken komma att flyta riktigt trögt i sommar på grund av arbeten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera vägarbeten i sommar – så undviker du köerna

Publicerad

Planerar du att bila i Sverige i sommar? Då kommer du förmodligen att stöta på en del vägarbeten – särskilt runt storstäderna. Vi har listat sträckorna med stor risk för köer.

Den utdragna vintern har bidragit till att många vägarbeten inte kan påbörjas förrän nu, vilket sker samtidigt som sommarens semesterfirande drar i gång och antalet bilar på vägarna ökar avsevärt.

– Det är mycket beläggningsarbeten, eftersom vi inte kan göra dessa typer av arbetsinsatser vintertid. Inträdet av dubbdäck och hjulspår i körbanan gör så att vi måste slipa av och lägga på ny asfalt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Ändrade rusningstider

Underhåll av landsvägnätet kommer att påverka framkomligheten på en del sträckor runt om i landet och belasta motorvägarna mer än vanligt. Är man då ute och kör när alla andra gör det, är sannolikheten stor för att det kommer att rulla långsamt.

Här är vägarna som kan drabbas av köer i sommar på grund av vägarbeten. Foto: SVT

– När semestertiden börjar efter midsommar, börjar många köra bil runt 10.30 – då brukar det vara fullt på vägarna. Ett tips är att ge sig iväg tidigt på morgonen eller senare på eftermiddagen.

Värt att tänka på innan man startar bilen och styr färden mot sommarstugan är att planera sin resa i förväg. Att kolla upp var det finns vägarbeten som riskerar att stoppar upp trafiken är att rekommendera.

Sänk hastigheten

Ibland går det inte att undvika grävskopor och asfaltsläggare, men olycksrisken går att minimera.

– Det viktiga är att hålla avståndet, sänka hastigheten och undvika onödiga omkörningar. Man får inte glömma att det är vägarbetarnas arbetsplats och de måste få komma hem oskadda när dagen är slut

Särskilt många varningsskyltar för vägarbete och sänkta hastigheter kommer det att vara runt och i Göteborg.

– Eftersom staden vilar på lera kräver det mer arbete. Vi ska försöka omdirigera trafiken så mycket det går.

Köer är att vänta

Även längs E4:an mellan Uppsala och Stockholm blir det en del omfattande underhållsarbeten som kan innebära en del köer.

Samma sak gäller för Västernorrland och i höjd med Ullånger ner till Sundsvall genomförs ett större vägarbete, där E4:an kommer ha ett körfält stängt.

Här utförs det vägarbeten i sommar

Visa

Norrland:
E10: Kulleribacken (Gällivare/Kiruna)
V.92: Marhällan-Vännäs (Umeå)
V.92: Balsjö-Bjurholm (Umeå)
E4: Sundsvall-Birsta (Sundsvall)
E14: Björneborgsgatan, Bergsgtana-Matfors (Sundsvall)
V.622: Timmervägen (Sundsvall)

Svealand:
E4: Uppsala-Storvreta (Uppsala)
E4/v.273: Trafikplats Arlanda
E4: Rotebrobron-trafikplats Glädjen (Stockholm)
V.222: Trafikplats Kvarnholmen (Stockholm)
V.73: Trafikplats Vega / Trafikplats Handen (Stockholm)
V.226: Tullinge-Skyttbrink (Stockholm)
E4/E20: Hallunda (Stockholm)

Götaland
V.44: Uddevallatunnlarna (Bohuslän)
V.160: Säckebäck-Varekil (Bohuslän)
V.587: Jordfallsbron (Bohuslän)
E6/v.168: Kungälvsmotet-Marstrandsvägen (Bohuslän)
E45: Götatunneln (Göteborg)
E45: Lilla Bommen-Marieholm (Göteborg)
E22: Trafikplats Kronetorp (Malmö)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer