SVT har tidigare rapporterat att självmorden ökade i Sverige under 2013. Enligt Danuta Wasserman, professor i suicidologi och psykiatri vid Karolinska institutet, tar flest sitt liv under sommarmånaderna. Redan i maj, juni brukar man se att antalet självmord ökar.
Det har dels en biologisk förklaring. Wasserman säger att dygnsrytmen förändras under sommaren och att den hormonella påverkan blir annorlunda.
– Det hormon som reglerar sömn och vakenhet, melantonin, förändras under sommaren. Så de som är känsliga blir ännu känsligare då, säger Wasserman.
Konfronteras med sin ensamhet
En annan orsak kan vara att man under sommaren konfronteras med sin sociala situation.
– Det kan vara att man konfronteras med sin ensamhet, eller om man har stora problem i familjen eller i vänskapskretsen. Det blir svårare på sommaren för då umgås man mer, säger Wasserman.
Professorn säger även att alkohol kan spela in. Om man har haft självmordstankar finns det en risk för att man tar sitt liv under påverkan av alkohol, eller dagen efter att man har druckit.
”Många söker stöd efter sommaren”
Även på SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd, som arbetar med anhörigstöd vid självmord, märker man av att sommaren är en mörk period.
– När vi startade i augusti, märkte vi att många som sökte sig till oss drabbats under sommaren. Sommaren är inte en lycklig tid för alla, man har till exempel inte samma rutin på dagen, säger Pirjo Stråte, vice ordförande för föreningen.
Hit kan du vända dig för hjälp
Behöver du akut hjälp?
* Ring SOS alarm 112
Behöver du någon att prata med?
– Nationella hjälplinjen 020-22 00 60
– Bris vuxentelefon om barn 077-150 50 50, Bris för barn under 18 116 111
– Riksorganisationen SPES, SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, Jourtelefon 08-34 58 73
– Svenska kyrkan 112
– Röda Korset 0771-900 800