Flest svenskar dör under julen

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar dör under veckorna kring årsskiftet än vid något annat månadsskifte, visar siffror som Socialstyrelsen har tagit fram för TT.

Dödligheten under perioden 25 december till 7 januari har legat klart över årssnittet de senaste tio åren. Unge- fär hälften av dödsfallen orsakas av hjärtinfarkt och stroke, som kan ut- lösas av fet mat och stillasittande.

Då infektionerna härjar som mest ökar också dödligheten bland personer över 75 år. Stress, ensamhet och utanför- skap kan också vara faktorer som lig- ger bakom den svenska juldödligheten.

-Mycket fet och salt mat i stora mängder i kombination med stillasittande utlöser hjärtinfarkter och slaganfall hos personer som redan ligger i farozonen, säger docent Ronnie Willenheimer som är vice ordförande i Hjärtläkarföreningen samt överläkare och forskningschef vid kariologiska kliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Brist på motion, höga halter av stresshormoner, rökning och fet man kan också påverka blodets sammansättning så att proppar bildas lättare än vanligt.

”Många släpper taget om livet”

Men förutom sjukdomar och ohälsosamma vanor bidrar även ensamhet och utanförskap starkt till dödsfallen.

-Det ger en väldig stress att känna sig ensam och olycklig. En känsla av att inte räcka till, att inte betyda nånting, att inte ha en plats i livet. Den stressen är oerhört stark för individen, säger Ronnie Willenheimer.

Hans Lundström, demograf på Statitistiska Centralbyrån, konstaterar att det är många som verkar tappa hoppet just kring jul- och nyårshelgerna.

-Det är nog många som bara släpper taget om livet, säger Lundström.

Fakta: Högre dödlighet vid årsskiften

Period 1 = Döda per dag från 25 december till 7 januari

Period 2 = Döda per dag i genomsnitt under året.

Källor: Dödsorsaksregistret och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.