Platsen i Falun där Mattias Flink sköt ihjäl sju personer. Foto: TT

Flink friges – på årsdagen av massakern

Uppdaterad
Publicerad

I dag blir Mattias Flink en fri man – på dagen 20 år efter att han sköt ihjäl sju personer i Falun. Anhöriga till offren är upprörda över att Flink släpps samma dag som massakern ägde rum.

Den 11 juni 1994 går den då 24-årige fänriken Mattias Flink, till regementet i Falun och hämtar sitt tjänstevapen, en AK5:a. Han har bråkat med sin flickvän och är kraftigt berusad. I närheten av regementet skjuter han sedan ihjäl sju unga människor.

– Det är en ren avrättning på sju personer som alla hade livet framför sig. En del hade knappt börjat, säger Ulla-Britt Bragström, som förlorade sin son Mats i massakern.

Glömmer aldrig natten

Polisen Olavi Blomfjord, gäst i SVT:s ”Gomorron”, satte till slut stopp för Flinks framfart genom att skjuta ned honom den där natten för tjugo år sedan, en natt han aldrig kan glömma.

– Det är som fastetsat i sinnet på en. Allt sitter fast, allt ifrån hur en kvinna  kommer in och vill anmäla Mattias för ofredande. Och jag glömmer aldrig vad vakthavande befäl sa när han kom in i rummet där anmälan skrevs:” Ni får sluta med att skriva anmälan, för det pågår skottlossning vid stadsparken.”

Dömdes till livstids fängelse

Vid massmordet befann sig Flinck i ett psykotiskt tillstånd men bedömdes inte vara allvarligt psykiskt störd, vilket gjorde att han kunde dömas till livstids fängelse.

För drygt två och ett halvt år sedan tidsbestämdes straffet till 30 års fängelse. Efter att ha uppfört sig exemplariskt i fängelset släpps Flink i dag efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

”Jag är en annan person nu”

När Högsta domstolen i november 2011 skulle ta beslut om att tidsbestämma straffet uppgav Flink att det var uteslutet att han skulle kunna döda igen.

– Jag är en annan person nu och har fått insikt om mina egna känslomässiga reaktioner, sade Flink.

Enligt Rättsmedicinalverket är risken att Flink återfaller i brott låg och han har genomfört ett stort antal obevakade permissioner utan anmärkningar.

”Ett hån mot oss anhöriga”

Men att Kriminalvården väljer att släppa ut Flink på årsdagen av massakern har upprört flera av de anhöriga till offren.

Yvone Jürgenson, gäst i ”Gomorron”, förlorade sin dotter Helle den där juninatten för 20 år sedan, och är mycket kritisk till att Mattias Flink släpps just i dag.

– Jag tycker att det är respektlöst, men det är väl bestämt från högre ort att man inte tar hänsyn till brottsoffren. Men jag tycker att man skulle kunna flytta det.

Yvonne Jürgenson berättar om de kluvna känslor hon upplever varje årsdag, och säger att det för henne känns som om Mattias Flink aldrig kan sona sitt brott.

– Förnuftet säger ju att det gagnar inte mig om han sitter inspärrad i 20 år till, men sen när man kommer fram till den här veckan med alla minnen man har från den här sista tiden, och antalet avsked när hon åkte i väg, det gör sig så påmint. Då kommer de hatiska känslorna. Han kan aldrig sona det här brottet, det går inte att tänka riktigt så.

Förståelse för anhöriga

Även Olavi Blomfjord har full förståelse för de anhörigas situation, men råder dem att försöka acceptera att Mattias Flink släpps i dag.

– Om man når det stadiet att man accepterar att han är släppt och kan förlåta honom som människa, vilket inte betyder att jag tycker att man ska förlåta själva gärningen, då händer något exceptionellt. Det påbörjar en process i kroppen , så att man själv kan börja leva fullt ut i stället för att vara bunden i hat och bitterhet.

Släpps enligt lagen

Kriminalvårdens försvar är att lagen kräver att Flink släpps precis den dag som straffet är avtjänat.

– Om en person begår ett brott – grips och anhålls på samma dag, så räknas allt frihetsberövande in i domen och därför blir det den 11 juni som räknas för Mattias Flink, säger Ulf Jonson klientchef på Kriminalvården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.