”Flink pustade ut”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Flink, dömd för mordet på sju människor, fick sitt straff tidsbestämt i dag. Men han får fortfarande stanna i fängelse längre än maxstraffet.

Att det blev 32 år i stället för 24 år, som är maxstraffet för flera mord enligt HD:s praxis, förvånar inte Eriksson. Samtidigt tycker han att det är ett mycket långt straff.

Flink själv reagerade inte negativt på det faktum att han inte blir fri förrän om fem år.

-Han accepterar det och tycker inte alls att det är jobbigt. Han pustade snarare ut, säger Eriksson.

”En rimlig tid att ha kvar”

Han understryker att Flink har suttit i fängelse i 16 år. Enligt principen om frigivning efter två tredjedelar av straffet kommer han totalt att sitta i fängelse i 21 år.

-För Mattias skull är det här är en rimlig tid att ha kvar. Han är 40 år i dag och har inte haft mycket till fri tillvaro. Då är det rätt mycket att fixa, säger han.

Känner inget sug efter alkohol

Rätten hänvisar i sitt beslut till förhör där Mattias Flink bland annat hävdar att han inte längre dricker alkohol. Det är en viktig punkt för rättens bedömning eftersom Flink var kraftigt berusad när han utförde sina gärningar.

Flink har intygat att han inte har något sug efter att dricka. Han har också sagt i förhör att han har bearbetat det han gjort.

Flink beskriver fängelsetiden som stressande eftersom den är full av kränkningar och provokationer. Han vill kunna planera framtiden och önskar sig en lugn tillvaro och en meningsfull sysselsättning.

Han intygar också i förhöret att han i god tid skulle känna igen signalerna om han började må dåligt igen.

Hoppas att beslutet inte överklagas

Beslutet kan överklagas men Eriksson hoppas att åklagaren Layla Bagge väljer att inte göra det.

-Hon har ju sagt att han ska ha en tid som avsevärt överstiger 24 år och det måste man ju säga att det här är, säger Johan Eriksson.

En överklagan ska lämnas in senast den 28 juli.

Rapport/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.