Ylva Johansson och Unites Airlines-flygplan som står outnyttjade på flygplatsen i Washington. Foto: TT

Flygbolag uppvaktar EU-kommissionär Ylva Johansson för att återuppta Atlantflygningar

Publicerad

De stora flygbolagen i USA och Europa uppvaktar i ett brev USA:s vicepresident Mike Pence och EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Flygbolagen ber ledarna att överväga ett nytt testningsprogram för att åter möjliggöra normal flygtrafik mellan USA och Europa.

Nästan alla europeiska medborgare är sedan mars portade från att resa in till USA på grund av den rådande coronapandemin. Liknande restriktioner gäller för amerikaner som vill resa till EU.

Följden har blivit att de stora flygbolagen går på knäna och tappar mångmiljardbelopp i intäkter.

Testningsprogram

Flygbolagen United Airlines, American Airlines, Lufthansa och International Airlines Group, som bland annat omfattar British Airways, vädjar därför i ett brev till Mike Pence och Ylva Johansson om att snabbt återställa ”säkra flygförbindelser mellan USA och Europa”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flygbolagen vill att USA och EU antar ett gemensamt testningsprogram för att kunna återuppta flygtrafiken över Atlanten. Testerna ska motverka att coronasmittade kommer ombord på flygplanen men exakt hur de ska gå till framgår inte av brevet.

Enormt intäktsbortfall

Enligt en prognos från IATA, flygbranschens egen organisation, i mitten av april, ser årets biljettintäkter ut att minska med svindlande 3 140 miljarder kronor på grund av covid-19. Ett ras på 55 procent jämfört med 2019.

Sedan mars har mängder av flygbolag kraftigt skurit ner sina organisationer. SAS varslade i slutet av april 5 000 anställda, nästan halva personalstyrkan, om uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.