Flygplatser centrala för smittspridning – detta möter dig nu om du ska flyga

Uppdaterad
Publicerad

En studie från MIT visar att virusspridningen vid pandemier skulle kunna bromsas med upp till 70 procent om bara flygresenärer tvättade händerna oftare. Forskarna säger att slutsatserna är relevanta för corona-utbrottet.

Studien utgår från tidigare forskning som visat att bara 20 procent av flygplatsbesökare har rena händer. Om tre gånger så många hade god handhygien på flygplatsen skulle global smittspridning kunna minskas med nästan 70 procent i början, enligt MIT-forskarnas nya beräkningar.

I videon ovan får du också reda på vilka ställen på flygplatsen där det är störst risk att smittas av virus. Med de insatser som nu görs på flygplatser världen över för att förbättra hygienen, ser oddsen bättre ut. På exempelvis Arlanda ska man oftare rengöra beröringsytor som tryckdisplayer för incheckning, plastbackar vid säkerhetskontrollen och hissknappar.

Toaletter städas oftare och anslag påminner där om hur man tvättar händerna på rätt sätt. Borde man ändå packa ned engångshandskar i plast i handbagaget?

Munskydd ett krav

– Det är fler som har handskar nu. Sätter man på sig det när man går ut och handlar är det en väldigt bra åtgärd också när man ska ut och resa, menar Anna Ericsson, vice flygplatsdirektör på Arlanda med resenärsansvar.

Hon berättar att man kommer möta personal bakom plexiglas eller med munskydd/visir, och uppmanar också alla resenärer att ha på sig munskydd redan när de kommer till Arlanda.

Vid ombordstigning är det ett krav från flygbolagen, och även vid de flesta ankomstflygplatser. Vissa flygbolag, som Air France, går ännu längre och genomför en temperaturscanning inför ombordstigning.

– Det är upp till flygbolaget vad som händer om man har förhöjd temperatur. Men det finns stor risk att man inte får gå ombord i sådana fall, varnar Anna Ericsson.

”Bara pandemiteater”

Olika flygplatser i världen tar till olika åtgärder. På Torontos internationella flygplats låter man nu robotar åka runt och desinfektera golven och så erbjuder man en ”desinfektions-korridor” där passagerare och bagage sprayas med natriumklorid. Alltså vanligt saltat vatten. Till vilken nytta?

– Ingen alls, det är bara pandemiteater, dundrar folkhälsoprofessor Amir Attaran vid Ottawa-universitetet när han intervjuas av radiostationen 640AM.

Vi lär inte få se några desinfektionsduschar på Arlanda.

– Bara om experter säger det är rätt väg att gå. Men vi har desinficeringsstationer för händerna man kan gå till. Covid-tester inför ombordstigning då, som ju förekommer utomlands?

– Jag har sett att vissa flygbolag har planer på det. Framför allt asiatiska bolag som vill erbjuda snabbtester. Men inget vi har på Arlanda just nu, säger Anna Ericsson.

Så gjordes studien

MIT-studien, som bygger på epidemiologisk och databaserad simulering av resenärsflöden, publicerades i Risk Analysis i slutet av december 2019. Man utgår från tidigare studier som visat att bara 20 procent av flygplatsresenärer har rena händer (tvättade med tvål och vatten, i minst 15 sekunder, de senaste timmarna), endast 30 procent på flygplatstoan tvättade händerna efteråt och 50 procent av de som tvättade dem, tvättade dem fel (utan tvål och inte tillräckligt länge).

Om tre gånger så många, 60 procent, hade rena händer när de går runt på flygplatsen skulle global smittspridning kunna minskas med nästan 70 procent de två första veckorna, enligt MIT-forskarnas beräkningar. De identifierar 10 flygplatser i världen som särskilt viktiga för att sprida smittor. Inte nödvändigtvis för att de har mest trafik, som Heathrow, utan även vissa mindre ställen som Honolulu är med för att de är viktiga knutpunkter mellan kontinenter. I videon ovan får du också reda på vilka ställen på flygplatsen där det är störst risk att smittas av virus.

MIT-studie om hur handhygien på flygplatser påverkar global virusspridning:

Nicolaides, Christos & Avraam, Demetris & Cueto-Felgueroso, Luis & Gonzalez, Marta C. & Juanes, Ruben. (2019). Hand-Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading through the Air Transportation Network: Hand-Hygiene Mitigation Strategies Against Global Disease Spreading. Risk Analysis. 10.1111/risa.13438. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/risa.13438

Finska institutet för hälsa och välfärd/University of Nottingham-studie om förekomst av virussmitta på olika ytor på flygplatser:

Ikonen, N., Savolainen-Kopra, C., Enstone, J.E. et al. Deposition of respiratory virus pathogens on frequently touched surfaces at airports. BMC Infect Dis 18, 437 (2018). https://doi.org/10.1186/s12879-018-3150-5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.