Flyktingkrisen och terrorism – de viktigaste EU-frågorna för väljarna Foto: TT

Flyktingkrisen och terrorism – viktigaste EU-frågorna

Publicerad

De svenska väljarnas entusiasm för medlemskapet i EU har falnat betänkligt sedan i höstas. Samtidigt har nya EU-frågor seglat upp som de viktigaste för väljarna. Det visar en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

39 procent av 1.100 tillfrågade personer tycker att det är bra att Sverige är med i EU, en nedgång från 59 procent jämfört med en liknande undersökning i höstas. Det visar TNS Sifos mätning.

Undersökningen visar också att den massiva nyhetsbevakningen av flyktingkrisen i EU har påverkat väljarnas åsikt om vilka som är de viktigaste frågorna som EU står inför.

#delateuropa

Två svarsalternativ sticker ut: ”invandring” som nämns av 62 procent av de svarande och ”terrorism” som nämns av 49 procent. ”Den ekonomiska situationen” nämns av 17 procent och är det tredje mest valda alternativet. Därefter följer ”tillståndet i medlemsländernas finanser” och ”klimatförändringen” som båda nämns av 15 procent.

Kan påverka politikernas spelrum

– Ofta brukar svensk EU-opinion påverkas av hur medborgarna uppfattar EU:s effekt på ekonomin, men nu har det dykt upp nya frågor, säger Göran von Sydow, statsvetare och forskare på Sieps – Svenska institutet för europapolitiska studier.  Han tror också att en mer negativ EU-opinion skulle kunna att påverka vilket spelrum svenska politiker känner sig ha i förhandlingar med de andra länderna.

– Skulle det krävas obekväma beslut i EU kan det folkliga motståndet i så fall komma att begränsa det politiska manöverutrymmet, säger Göran von Sydow.

Det är i dag också betydligt färre som anser att Sverige tjänat på att gå med i EU, än vad det var i höstas. I dag svarar 31 procent ja på frågan, i höstas var det 58 procent.

På frågan om saker i EU är på väg åt rätt håll eller inte svarar 8 procent att saker är på väg åt rätt håll, i höstas var den siffran 20 procent.

Fortsatt stöd för medlemskap

Samtidigt som den generella bilden är att svenska väljare är mer avvaktande till EU än i höstas är stödet för medlemskap ändå betydligt större än för utträde. Det är nästan dubbelt så många som tycker att det är bra att Sverige är med i EU som tycker att det är dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet