Flyktingströmmen pressar socialarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Många socialarbetare är just nu så pressade att de inte anser sig kunna utföra sitt jobb enligt gällande regelverk. Anledningen är det stora tillskottet av flyktingar. Det visar många vittnesmål i en ny undersökning.

Den rekordstora strömmen av flyktingar pressar socialarbetarna, som har fått ökad arbetsbelastning. Många upplever också att de inte kan utföra sina jobb i enighet med gällande riktlinjer. Undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet Vision visar också att många uppger att det saknas personal.

Situationen är mest pressad för socialsekreterare och medarbetare på HVB–hem där ensamkommande flyktingbarn placeras.

– Att inte kunna göra sitt jobb enligt gällande regelverk skapar stor frustration. Det finns en stor oro för att man inte kan leverera det stöd som man ser behövs, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision.

Kaotisk situation

Novus har intervjuat drygt tusen socialarbetare och den bild som framträder visar på en kaotisk situation med regelverk och arbetssätt som inte är anpassade för den ström av människor som vill ha hjälp.

Fackförbundet efterlyser mer personal, bättre samordning på lokal och nationell nivå och regelförändringar.

– Det som behövs nu är att man tar tagt i samordningen, att man får till en bra organisering av mottagandet. Man behöver ha samordnare både på nationell och lokal nivå, säger Veronica Magnusson som vill att man anpassar och dimensionerar systemet efter den situation som är nu. Det kan behövas tillfälliga lösningar, menar hon.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 27 oktober och 4 november.

Vision har gjort ett slumpmässigt urval av medlemmar som arbetar inom de grupper som kan tänkas komma i kontakt med flyktingar.

Svarsfrekvensen är 32,4% av bruttourvalet. Av 2.540 påbörjade intervjuer har 1.024 bekräftat att de påverkas av flyktingströmmen i arbetet, och det är dessa 1.024 som sedan besvarat samtliga frågor i enkäten. Antal svarande som uppgett att de arbetar med barn och unga är 312 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.