Den ryska pråmen ”Academician Lomonosov” ligger vid kaj i S:t Petersburg och håller just nu på att byggas om till ett av världens första flytande kärnkraftverk. Foto: TT

Flytande ryskt kärnkraftverk ska bogseras genom Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande ryskt kärnkraftverk med laddade reaktorer, ska bogseras på en pråm genom Östersjön i höst. Miljöminister Karolina Skog (MP) oroas för ”en ny typ av risker” och förutsätter att Ryssland gör allt för att undvika en olycka, men miljöorganisationen Greenpeace kräver att projektet stoppas och kallar regeringens agerande ”oerhört passivt”.

Den ryska pråmen ”Academician Lomonosov” ligger vid kaj i S:t Petersburg och håller just nu på att byggas om till ett av världens första flytande kärnkraftverk. Planen är att ladda reaktorerna med anrikat uran och sedan transportera det flytande kärnkraftverket genom Östersjön, upp längs den norska kusten för att slutligen stationeras i Sibirien där det ska kunna levererar ström till isolerade samhällen i Arktis.

– Vi vill att man ska stoppa det helt, säger Rolf Lindahl på Greenpeace, som menar att projektet inte har genomgått de standarder som sker för vanliga kärnkraftverk.

”Ett flytande Tjernobyl”

Greenpeace menar att det finns risker för radioaktivt läckage när kärnkraftsverket testas och uppmanar den svenska regeringen att försöka stoppa projektet. Dessutom fruktar miljöorganisationen att Ryssland planerar fler flytande kärnkraftverk på andra platser i världen om detta projekt går bra.

Blir det kommersiellt gångbart kan det även bli aktuellt med export. Kina har redan visat intresse, uppger Radio Free Europe.

– Planen är att sjösätta det i oktober. Men det kan bli uppskjutet, det har det blivit förut, säger Rolf Lindahl.

Patrik Oksanen, ledarskribent på Hela Hälsningland, som har skrivit om projektet varnar för att ”ett flytande Tjernobyl” och menar att ”typ allt” kan gå fel.

Han varnar bland annat för att ett flytande ryskt kärnkraftverk som transporteras på Östersjön skulle kunna bli ett mål för terrorister. Dessutom kan vädrets makter ställa till med problem.

Regeringen har ännu inte officiellt noterats

Den svenska regeringen har ”noterat” att Ryssland bygger ett flytande kärnkraftverk men har ännu inte officiellt noterats om planerna.

Så här kommenterar Miljöminister Karolina Skog (MP) de ryska planerna:

”Flytande kärnkraftverk är en ny företeelse och kan därmed medföra en ny typ av risker. Sverige förutsätter att Ryssland vidtar alla åtgärder för att förhindra och förebygga olycka.”

Karolina Skog menar att det är av stor vikt att Ryssland är öppna med sina planer om hur och när transporten ska genomföras eftersom flytande kärnkraftverk inte omfattas av internationella kärnsäkerhetskonventioner på samma sätt som landbaserade.

”Det är också viktigt att Ryssland anstränger sig för att uppfylla intentionerna i de internationella överenskommelser som kan tolkas omfatta även flytande kärnkraftverk.”, skriver hon till SVT Nyheter.

Greenpeace kritiska mot miljömininistern

Rolf Lindahl på miljöorganisationen Greenpeace är dock inte nöjd, han kallar regeringens agerande ”oerhört passivt”.

– Vi kan inte ha ett flytande ryskt kärnkraftverk på svenskt vatten. Vi förväntar oss att regeringen agerar för att stoppa de ryska planerna. Det här är en potentiell katastrof som närmar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer