Kader Bencheref roterar runt på Kriminalvårdens tyngsta anstalter och häkten. Foto: SVT Design

Flyttas mellan tolv anstalter

Uppdaterad
Publicerad

Kader Bencheref har suttit inspärrad i åtta år efter avtjänat straff. Sedan 2010 flyttas han i princip en gång i månaden mellan Kriminalvårdens tyngsta anstalter och häkten enligt ett särskilt schema.  

I en incidentrapport från 2012 beskriver Christer Isaksson, Kriminalvårdens dåvarande säkerhetschef, Kader Bencherefs situation.   

”Bakgrundshistorien är tragisk i den meningen att den aktuelle mannen, som begått brott men avtjänat straff för detta, hanterats av det svenska rättsväsendet på ett sätt som ingen kan vara stolt över eller tillfreds med. I drygt fyra år har han bollats och flyttats runt massor med gånger, av egen förskyllan men också därför att hans ärende inte tycks gå att föra till ett avslut.”  

LÄS MER: Har varit inlåst i åtta år – efter avtjänat straff

Enligt Kriminalvården upprättades rotationsschemat för att avlasta personalen på Kronobergshäktet som var sliten efter nästan två år av hot, våld och skadegörelse. 

Beskrivs som våldsam

Kader Bencheref beskrivs som extremt labil, våldsam och oberäknelig. I polisens dokumentation står det: “om B skulle försättas på fri fot så kommer han i vissa situationer med mycket stor sannolikhet återfalla i brott och risken är att han skulle komma att begå nya grova våldsbrott mot människor.” 

Vid flera tillfällen talar Uppdrag granskning med Kader Bencheref i telefon.  

– De tycker att det är roligt. De tycker det är jätteroligt att flytta mig. Flytta varje månad. 

Har kostat 16 miljoner

Uppdrag granskning talar med en av de kriminalvårdare som har haft med Kader Bencheref att göra. Han vill vara anonym.   

Hur tänker du kring att det har hållit på såhär i åtta år nu? 

– Jag tror att de flesta som jobbar inom Kriminalvården tycker att det är konstigt. Eller horribelt egentligen. Det är bara att hoppas att han kommer hem så fort som möjligt. 

På Uppdrag gransknings begäran har Kriminalvården beräknat kostnaden för Kaders Bencherefs åtta år i förvar. 16 miljoner kronor har det hittills kostat. Det är exklusive transporterna mellan de olika anstalterna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.