Kader Bencheref satt i förvar hos kriminalvården i åtta år efter avtjänat straff. Nu har han utvisats till Algeriet. Foto: Aftonbladet/IBL

Utvisad efter åtta år i förvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Kader Bencheref, som kallats Sveriges farligaste fånge, utvisas till Algeriet efter åtta år i förvar.

Utvisningen verkställdes igår, enligt gränspolisen i Stockholm. Men inte till Marocko, som varit det land polisen försökt med i åtta år, utan till Algeriet.

– Såvitt jag känner till så finns det ingen i Europa som varit förvarstagen så länge som Kader har varit, sade hans advokat, Ignacio Vita till Uppdrag Granskning i januari i år.

UG – Kader mot Sverige

– Mannen eskorterades av personal från Kriminalvården och Polismyndigheten. Som nu är på väg hem igen, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen till Uppdrag granskning.

Överfall på kvinnor

För tio år sedan dömdes Kader Bencheref till utvisning, efter ett antal överfall på kvinnor i Sundsvall. Sedan 2008 har polisen försökt utvisa honom till Marocko eftersom det i domarna står att han är medborgare där.

Men Bencheref har inte velat lämna Sverige. Han har sagt att han kommer att dödas eller få livstids fängelse om han utvisas till Marocko och att han är soldat som kämpat för att befria det ockuperade Västsahara, något som Migrationsverket inte trott på.

– Det känns som att jag sitter begravd, det känns inte bra att sitta inlåst, sade Kader Bencheref till SVT Stockholm under en intervju från 2014.

Har kostat mångmiljonbelopp

Kostnaden för placeringen på häkte och anstalt har kostat mångmiljonbelopp.

– Det är fruktansvärt lång tid. Det kostar oerhört mycket pengar och är ett personligt lidande, sade Sven-Åke Eriksson, poliskommissarie på gränspolisen till Uppdrag Granskning, under en intervju 2014.

Polisen har rätt att hålla en person som dömts till utvisning i förvar efter avtjänat straff så länge de tror att utvisningen går att genomföra.

Våldsam och oberäknelig

Av polisen beskrivs Bencheref som extremt labil, våldsam och oberäknelig. Han har lagts in på rättspsyk flera gånger. Däremellan har han roterat på Kriminalvårdens tyngsta anstalter och häkten enligt ett särskilt schema, enligt Kriminalvården för att avlasta personalen. 

LÄS MER: Flyttas mellan tolv anstalter

I januari i år kunde Uppdrag granskning avslöja att han redan 2007 kontaktat anhöriga – i Algeriet – och att den algeriska ambassaden nu bedömde honom sannolikt vara algerier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kader mot Sverige

Mer i ämnet