Foto: SVT

Flytten av DO får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att regeringen vill flytta myndigheten Diskrimineringsombudsmannen från Stockholms innerstad till Tensta eller Rinkeby – ett förslag som får kritik.

Författaren Kurdo Baksi, som är uppvuxen i Tensta, tillhör dem som är kritiska mot flytten.

– Dels blir det så att människorna där ute hela tiden blir påminda om diskrimineringen. Det finns också en annan risk och det är att ungdomar får en signal om att det är lika bra att lära sig hur man ska anmäla diskrimineringen.

Det hade varit bättre att flytta Riksrevisionen till Tensta/Rinkeby, menar Kurdo Baksi.

– Då skulle områdets status öka och människor som bor där skulle känna att man har en framtid i Sverige.

Integrationsminister Erik Ullenhag avfärdar kritiken om att flytten ger dåliga signaler till de boende i Tensta och Rinkeby.

– Poängen är att vi nu flyttar en arbetsplats med 100 anställda till ett område som under alldeles för lång tid haft för mycket av utflyttning. Det skickar också signalen att vi ser alla de goda krafter som finns i de här områdena, säger Erik Ullenhag i SVT:s Aktuellt.

Varför flyttar ni just DO?

– Det är en myndighet vars hyresavtal går ut och som jag har haft möjlighet att ge i uppdrag att flytta. Det handlar om att få arbetsplatser i områden där vi behöver skapa en positiv utveckling. Att flytta in arbetsplatser kan bidra till positiva spiraler.

Ni flyttar en myndighet där det jobbar 100 personer – på vilket sätt skapar det jobb?

– Genom att få in arbetsplatser i området kan det också bli möjligheter till mer service i området, som till exempel mer lunchrestauranger. Sedan vill jag understryka att vi inte löser alla problem genom att flytta en myndighet. Men det har varit en stor utflyttning från de här stadsdelarna och det behöver vi bryta, säger Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.