FN-expertgruppen för rasrättvisa och brottsbekämpning , som består av (från vänster) Yvonne Mokgoro (ordförande), Tracie Keesee och Juan Méndez. Foto: Tim Aro/TT

FN-kritik mot Sveriges arbete mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör öka ansträngningarna för att bekämpa systematisk rasism och återskapa förtroendet mellan polis och minoritetsgrupper. Det är slutsatserna av en expertpanel från FN som den senaste veckan besökt Sverige.

– Det krävs mod för att agera, men det måste ske nu, säger panelmedlemmen Tracie Keesee.

Under den senaste veckan har en oberoende expertgrupp som utsetts av FN besökt Stockholm, Malmö och Lund för att undersöka förekomsten av brott mot mänskliga rättigheter – kopplat till personer av afrikansk härkomst – vid brottsbekämpning.

Under besöket har de tre medlemmarna bland annat talat med representanter från polisväsendet och med personer som lever i utsatta områden – och enligt Yvonne Mokgoro, ordförande för panelen, är den rådande bristen på förtroende mellan polis och minoritetsgrupper ett av de största problemen man mött.

– Det tycks råda en diskrepans, där man från polisens sida upplever att det råder ett förtroende mellan dem själva och de grupper man övervakar. Men när vi besökte rasifierade områden och talade med personer som bodde där upptäckte vi att de inte hade något – eller bara lite – förtroende för polisen, säger hon under en presskonferens i Stockholm under fredagen och fortsätter:

– Snarare upplever de att polisen övervakar dem i för hög grad, och att de blir måltavlor på grund av sin etnicitet. Bland annat vad gäller kroppsvisiteringar av unga män – och även av barn, säger hon.

”Information måste analyseras”

FN-gruppen har under veckan även studerat de lagar och den praxis som reglerar användningen av våld bland brottsbekämpande myndigheter – och hur dessa ligger i linje med internationell människorättsstandard.

Enligt Tracie Keese, som under många år själv arbetat som polis i USA och som numera är medlem i expertpanelen, krävs också att mer information kring frågor som rör etnicitet samlas in och analyseras.

Förtroendet bör stärkas

Under besöket har panelen även mött representanter från regering och riksdag, civilsamhällsorganisationer och berörda enskilda individer – och gruppen kommer också senare att presentera sina observationer och rekommendationer i en skriftlig redogörelse.

Enligt Tracie Keesee är en av de viktigaste slutsatserna i den kommande rapporten att förtroendet mellan polisen och minoritetsgrupper snabbt måste återskapas.

– Det krävs mod för att agera, men det måste ske nu – det är det tydliga budskap vi har fått av de människor vi mött under vårt besök, säger Keesee.

Fakta: FN-granskning av arbetet mot

En oberoende expertpanel inrättad av FN:s råd för mänskliga rättigheter besökte Sverige mellan 31 oktober och 4 november. Expertpanelen är tillsatt för att undersöka brott mot mänskliga rättigheter i samband med brottsbekämpning kopplat till personer med afrikansk bakgrund.

Sverige är det första av ett antal länder som panelen kommer besöka.

Ordförande för panelen är justitieråd Yvonne Mokgoro från Sydafrika. Övriga medlemmar är Tracie Keesee från USA och Professor Juan Méndez från Argentina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.