FN riktar skarp kritik mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, måndag, förhörs Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genéve. Inför granskningen riktar nu FN kritik mot Sverige på flera punkter.

Det är andra gången det gör en granskning av hur Sverige förljer FN-konventionerna för mänskliga rättigheter. Och enligt Svenska Dagbladet har FN hittat flera brister i det svenska arbetet.

Framförallt riktas det skarp kritik mot att hatbrotten mot etniska minoriteter ökar i Sverige. Den svenska regeringen uppmanas bland annat att förbjuda rasistiska och extremistiska organisationer.

”Det är oroande med alltfler rapporter om hatbrott mot minoriteter som muslimer, afrosvenskar, romer och judar i Sverige, särskilt från högerextremistiska politiker. Det omfattar även fysiska attacker och attacker mot deras religiösa platser. Bekymrande är också ökningen av hatbrott i medierna och på internet” menar FN enligt SvD.

Måste skydda flyktingbarn bättre

Enligt kritiken skyddas inte heller ensamkommande flyktingbarn i Sverige tillräckligt. Sverige måste därför, enligt FN, öka kontrollen av personer som tar hand om barnen. FN vill även att kvinnor i våldsamma förhållanden ska få bättre skydd i Sverige.

FN menar också att rapporterna om polisvåld och övervåld från poliser är oroväckande och att problemet måste utredas bättre. FN vill även att Sverige ser över lagen så att minderåriga enbart kan hållas i arrest och häkte i undantagsfall.

FN ska även ha uttryckat ett missnöje med att Sverige inte har en nationell institution som övervakar mänskliga rättigheter.

Sverige anser att landet är en stark beskyddare

I en rapport inför måndagens förhör skriver den svenska regeringen, enligt Svenska Dagbladet, att Sverige är ”en stark beskyddare av mänskliga rättigheter” men att ”avsevärda utmaningar finns kvar”. Enligt Svenska Dagbladet skriver regeringen även att ”Sverige tar rasistiska, religiösa och homofobiska hatbrott på största allvar ”och att de brotten prioriteras av åklagare.

Delar av FN-kritiken mot Sverige:

 * Det finns en oroväckande etnisk och socioekonomisk segregering i flera storstadsområden, som främst drabbar afrosvenskar och muslimer.

 * Ensamkommande flyktingbarn skyddas inte tillräckligt.

 * Rapporter om polisvåld och övervåld från polisers sida är oroväckande. Bättre utredningar måste till.

 * Minderåriga som hålls i arrest och häkte under långa tider är djupt oroande. Det får ”bara ske i undantagsfall”: Sverige måste se över lagen.

 * En 100-procentig ökning av arbetslösa med funktionsnedsättning sedan 2008 är ”alarmerande”. FN är också ”djupt oroat” över fler självmord bland människor med funktionsnedsättning. (TT)

Källa: Svenska Dagbladet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.