Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarskoncernen Saab satsar på militära drönare som attackerar i flock. Här företagets teknik- och forskningschef Petter Bedoire berätta varför i klippet. Foto: Anna-Lena Bergqvist / BILDBYRÅN

FN vill se globala regler för autonoma vapensystem

Uppdaterad
Publicerad

Världen står inför avgörande beslut om vilket mandat människan ska ge den nya tekniken. Ska en robot själv få avgöra om den ska gå till attack – och mot vem? FN vill att världens länder kommer överens om gemensamma regler för hur AI ska användas i framtidens krig.

Nyligen köpte Saab två företag som använder artificiell intelligens, AI, i militära system. Ett av bolagen jobbar med att utveckla autonoma drönarsvärmar, det vill säga flockar av drönare som själva kan kommunicera, leta upp mål och attackera på order, vilket SR-programmet Gräns var först med att rapportera. 

Stora risker

Drönarsvärmar är en tydlig trend inom försvarsindustrin och flera länder, däribland USA, har gått ut med att de ska satsa på området.

Kritiker pekar dock på stora risker med autonoma vapen som kan agera helt utan, eller med minimal, mänsklig medverkan.

– Om autonoma vapen inte utvecklas tillräckligt bra kan det hända att de inte kan skilja på civila personer och soldater, säger Vincent Boulanin, forskningschef för AI-regleringsprogrammet på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

– En del stater och organisationer pekar också på risken att tekniken kan komma att användas av terrororganisationer.

”Mördarrobotar”

Utvecklingen av autonoma vapensystem har även diskuterats i FN.

Nyligen uppmanade FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, och internationella Röda korskommitténs ordförande, Mirjana Spoljaric, världens ledare att komma överens om en gemensam linje senast år 2026.  

– Det här är en viktig debatt och vi tycker det är jättebra att den förs. Det finns ju hemska scenarier där det i framtiden skulle kunna gå att tekniskt bygga mördarrobotar, säger Petter Bedoire, teknik- och forskningschef på Saab.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.