Födelseland påverkar risken att dö i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Risken att dö med covid-19 är mer än tre gånger så stor för personer födda i Afrika jämfört med svenskfödda. Det har Folkhälsomyndigheten slagit fast i en rapport. De främsta orsakerna bakom att vissa utlandsfödda drabbas hårdare är socioekonomiska faktorer som låg inkomst och trångboddhet.

– Ända sen pestens tid har fattiga varit mer utsatta under pandemier, säger Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap.

Över 14 300 personer har hittills avlidit med covid-19 i Sverige. Risken att dö i sjukdomen är högre för personer födda utomlands än svenskfödda. För personer födda i Afrika är risken 3,4 gånger högre än för svenskfödda, medan risken för personer födda i Mellanöstern är 2,8 gånger högre.

Även personer födda i Finland löper en dubbelt så hög risk att dö i sjukdomen jämfört med svenskfödda. Det är bara personer födda i USA som löper en lägre risk att dö i covid-19 än personer födda i Sverige.

Coronapandemin

Påverkar möjligheten att skydda sig

– Man tänker kanske instinktivt att virus inte diskriminerar, alla har samma risk att smittas. Men i och med våra sociala förhållanden så påverkas möjligheten att skydda sig, säger Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet, och en av författarna bakom Folkhälsomyndighetens rapport.

Även risken för att bli så sjuk i covid-19 att det krävs intensivvård är högre för många personer födda utomlands. För personer födda i Afrika eller Mellanöstern är risken fem gånger högre än för svenskfödda. För vissa födelseländer är risken högre än så, som till exempel Somalia och Turkiet där risken är mer än nio respektive sex gånger så stor.

Svårt jobba hemifrån

Roya Hakimnia är läkare på vårdcentralen i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Hon märker av utsattheten bland sina patienter.

– Vi som arbetar inom vården i det här området och andra underförsörjda områden vet att våra patienter har många riskfaktorer, som kol och diabetes. Sen vet vi att många arbetar i kontaktnära yrken inom äldresomsorgen och vården, eller som buss- och taxichaufförer. Man kan inte arbeta hemifrån, säger hon.

Mikael Rostila hoppas att kunskapen om att grupper drabbats olika under pandemin kan leda till förändring. 

– Vi måste arbeta mer med det här för att undvika att se liknande mönster i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet