Maria Ceder Engebretzen är grundare till Födelsevrålet. Foto: TT/Pressbild

Födelsevrålet: ”Det är som att jämföra mellan pest och kolera”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhus i Sverige går inför sommaren ut och manar till lugn inför sommarens förlossningsperiod. Platserna är fler och bemanningen är högre. Men hos den ideella föreningen Födelsevrålet är man skeptisk till om sommaren kommer bli så lugn som vården säger.

– Det är som att jämföra mellan pest och kolera, säger Maria Ceder Engebretzen, grundare till Födelsevrålet.

Fjolårets sommar var katastrofartad med överbelagda förlossningsavdelningar och barnmorskor som inte hann gå på toa. Läget i år ser bättre ut, meddelar sjukhusen under en rundringning SVT Nyheter gjort. Men på den ideella organisationen Födelsevrålet tror man inte att så blir fallet

– Jag är skeptisk, rundringningen är baserad på samtal till verksamhetschefer och de har ibland att förlora på att berätta hur det faktiskt ligger till. Ibland har de sagt att allt funkar perfekt, medan både barnmorskor och födande ger en motsatt bild, säger Maria Ceder Engebretzen, grundare till Födelsevrålet.

”Blir en maktförskjutning”

Organisationen Födelsevrålet bildades ur protesterna mot nedläggningarna av BB Sophia och Södra BB i Stockholm. De arbetar både som jour för personer som behöver hjälp och stöd inför, under och efter förlossningar.

De sprider information om förlossningsläget i Sverige samt utbildar olika aktörer i hur man hjälper personer som föder att ha möjligheten att göra det på sina egna villkor – något man inom organisationen har som hjärtefråga. De menar att den ljusa bild som sjukhusen ger av förlossningsläget blir ett hån mot de som ska föda.

– Det blir en maktförskjutning och ett hån mot de som är oroliga, som inte alls tycker att det är kul att åka långt för att få föda – och det är många som drabbas av det. När man ska föda vill man inte sitta fast i en bil. Tyvärr, säger Maria Ceder Engebretzen.

Vill se långsiktiga lösningar

För att få bukt med problemet vill man från Födelsevrålet se mer långsiktiga lösningar, som att till exempel öka attraktiviteten på arbetsplatsen för barnmorskor.

– Vi ser att de åtgärder man tar till inte räcker, problemet finns kvar. Inte minst i storstadsregionerna. Vi ser också att det inte var många dagar sedan som en kvinna i västernorrland fick föda i en bil – för att det inte finns lösningar på nedläggningarna. Det är alltid kortsiktiga paniklösningar. Man måste göra en rejäl genomlysning, kolla igenom vårdlösningar, säger Maria Ceder Engebretzen.

Så du tror inte att de åtgärder som sjukhusen tagit till, med fler anställda och högre förlossningsersättning, kommer räcka?

– Nej jag tror inte det kommer bli så, det är som att jämföra pest och kolera. Vi har födande och vårdpersonal som vittnar om att allt inte är lugnt. Vi ser en helt annan bild. Vi behöver långsiktiga förändringar och det ser vi inte i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.