I lokalerna på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm finns skinn från apor som samlats in för över 100 år sedan, miljoner år gamla mammutbetar och fossil från dinosaurier som levde i dagens Skåne. Men föremålen går inte att se som besökare.
Det är nämligen bara omkring en halv procent av de elva miljoner föremål som finns i museets samlingar som visas i utställningarna. Resten bevaras för framtiden och används bland annat för forskning.
– I den publika avdelningen visas de finaste föremålen, men också den senaste forskningen, säger Vivi Vajda, paleontolog och forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet.
Följ med på en rundvandring bakom kulisserna i videon ovan.
Så många föremål finns i museernas samlingar
På många av landets museum finns en mängd föremål i samlingarna som inte visas upp för allmänheten. Naturhistoriska riksmuseet finns med bland de fem mest populära museerna i Sverige sett till besöksantal innan pandemin.
Så här ser det ut bland övriga museer i topp:
Vasamuseet
40 000 föremål. Majoriteten går att se i de öppna utställningarna, och det ordnas digitala och fysiska visningar av det som förvaras i magasin. Omkring 40 procent av samlingen finns tillgänglig digitalt.
Stiftelsen Skansen
40 000 föremål, 80 000 dräkter och textilier samt 185 byggnader. Samlingen är till stor del tillgängliga för besökare i de kulturhistoriska byggnaderna.
Nationalmuseum
700 000 föremål, varav 27 000 är tillgängliga för allmänheten i museets lokal och på slotten.
Stiftelsen Nordiska museet
Visar upp cirka 6 procent av totalt 1,5 miljoner föremål, samt sex hyllkilometer arkivmaterial och sex miljoner fotografier. Cirka 450 000 föremål finns tillgängliga digitalt.