Pandabajs och beslagtagna pälsar – följ med in i museets dolda samlingar

Uppdaterad
Publicerad

Pandabajs, apskinn och järnmeteoriter.

Följ med till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm där det finns miljoner föremål som inte går att se som besökare.

– Allt får inte plats. Vissa saker är kanske ömtåliga eller speciellt värdefulla, säger Vivi Vajda, paleontolog och forskningschef.

I lokalerna på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm finns skinn från apor som samlats in för över 100 år sedan, miljoner år gamla mammutbetar och fossil från dinosaurier som levde i dagens Skåne. Men föremålen går inte att se som besökare.

Det är nämligen bara omkring en halv procent av de elva miljoner föremål som finns i museets samlingar som visas i utställningarna. Resten bevaras för framtiden och används bland annat för forskning.

– I den publika avdelningen visas de finaste föremålen, men också den senaste forskningen, säger Vivi Vajda, paleontolog och forskningschef på Naturhistoriska riksmuseet.

Följ med på en rundvandring bakom kulisserna i videon ovan.

Så många föremål finns i museernas samlingar

På många av landets museum finns en mängd föremål i samlingarna som inte visas upp för allmänheten. Naturhistoriska riksmuseet finns med bland de fem mest populära museerna i Sverige sett till besöksantal innan pandemin.

Så här ser det ut bland övriga museer i topp:

Vasamuseet

40 000 föremål. Majoriteten går att se i de öppna utställningarna, och det ordnas digitala och fysiska visningar av det som förvaras i magasin. Omkring 40 procent av samlingen finns tillgänglig digitalt.

Stiftelsen Skansen

40 000 föremål, 80 000 dräkter och textilier samt 185 byggnader. Samlingen är till stor del tillgängliga för besökare i de kulturhistoriska byggnaderna.

Nationalmuseum

700 000 föremål, varav 27 000 är tillgängliga för allmänheten i museets lokal och på slotten.

Stiftelsen Nordiska museet

Visar upp cirka 6 procent av totalt 1,5 miljoner föremål, samt sex hyllkilometer arkivmaterial och sex miljoner fotografier. Cirka 450 000 föremål finns tillgängliga digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.