Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Folk och försvar stryker Rouzbeh Parsi från talarlista

Uppdaterad
Publicerad

Rouzbeh Parsi var inbjuden som talare på Folk och Försvars rikskonferens. Hans deltagande ställs nu in efter att bland annat Grön Ungdom och MUF övervägt att hoppa av, efter anklagelser mot Parsi för att ha kopplingar till regimen i Iran.

– Det är beklagligt att Folk och Försvar inte har kunnat stå på sig i det här, säger Rouzbeh Parsi i Studio Ett.

Demonstranter har stormat evenemang som han deltar i och på sociala medier har det pågått en kampanj som hävdar att han går iranska regimens ärende. Under söndagen valde styrelsen för Folk och Försvar att ställa in Parsis deltagande vid organisationens rikskonferens.

”Blir fel fokus”

Göran Arrius är styrelseordförande för Folk och Försvar. Han betonar att det var ett väldigt svårt beslut.

– Vi såg att det fanns medlemsorganisationer som övervägde att inte komma till rikskonferensen om han var där. Det andra var att vi såg att det fanns risk för en stor opinion mot att han skulle vara med och det skulle bli fel fokus.

Rouzbeh Parsi är anställd som programchef vid Utrikespolitiska institutet (UI) som är en av Folk och Försvars medlemsorganisationer. Parsi var inbjuden till Folk och Försvars rikskonferens för att tala om sanktioner som ett säkerhetspolitiskt verktyg.

Folk och Försvar menar att de inte har fått några bevis på att Parsi stöder regimen i Iran, men de väljer ändå att stryka hans punkt i programmet med hänvisning till de konsekvenser som hans medverkan riskerar att leda till.

”Problematiskt läge”

Ni har inte hittat några bevis för anklagelserna men stryker ändå hans medverkan. Skickar inte det fel signaler?

– Det är ett problematisk läge och jag tycker att det finns all anledning att diskutera sådana frågor framöver. Men det är ju tyvärr den värld vi lever i idag, säger Göran Arrius.

Rouzbeh Parsi menar att han har viss förståelse för beslutet men betonar att han gärna hade sett att kritikerna framförde konkreta bevis.

– Om de har argument eller kan styrka sina påståenden borde de väl åtminstone framföra dem till organisationen, säger Rouzbeh Parsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.