Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten Foto: SVt

Folkhälsomyndigheten: Alla med symtom ska kunna testas från mitten av juni

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens ambition är att de som har symtom på covid-19 ska kunna testa sig från det att reserestriktionerna hävs den 13 juni.
– Vi har kommit till ett läge där vi anser att regionerna bör kunna klara av detta, säger generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Aktuellt.

Regeringen presenterade på torsdagen en ny satsning för provtagning. Den innebär att 5,9 miljarder skjuts till för att alla med coronasymtom ska kunna testa sig kostnadsfritt, samt att smittspårningen och antikroppstestningen ska utökas.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger i Aktuellt att detta ska kunna bli verklighet redan den 13 juni. 

– Inte så att alla människor ska testas, men det ska finnas möjlighet för alla att komma in i systemen. Det är den ambition som jag tycker att regionerna bör ha, säger han.

”Ska kunna vrida upp detta”

Sverige ligger idag på cirka 36 000 tester i veckan, vilket är en bra bit från regeringens mål om 100 000 tester i veckan. Anledningen är att logistiken halkat efter i regionerna. Men i och med att smittspridningen har bromsat upp och nya miljarder skjutits till är läget nu ett annat, enligt Johan Carlson.

– Vår bedömning är att man i hela landet ska kunna vrida upp detta, men man måste naturligtvis prioritera i vården fortfarande, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer