Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade den felaktiga rapporten under onsdagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer /TT

Folkhälsomyndigheten drar tillbaka rapport

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens modellering av antalet covidsmittade i Stockholm, som presenterades under tisdagen, innehåller så pass allvarliga fel att den nu dras tillbaka. Anders Tegnell kommenterade rapporten under onsdagens pressträff.

– Vi håller på att jobba med den och kommer med en uppdaterad version i morgon, säger statsepidemiologen.

Enligt rapporten, som presenterades under tisdagens presskonferens, skulle det finnas tusen gånger fler covidsmittade personer i Stockholmsregionen än det antal som hittills har bekräftats, vilket ger ett orimligt resultat.

Nu har rapporten dragits tillbaka.

Coronapandemin

”Vi har upptäckt fel i rapporten och just nu går rapportförfattarna igenom materialet igen. Vi publicerar rapporten igen så fort det här är klart”, skriver Folkhälsomyndigheten på Twitter vid 11-tiden under onsdagen.

”Vi borde ha sett det här”

På Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff under onsdagen kommenterade Anders Tegnell rapporten.

– Sådana här modeller är lite svåra, det visar sig att man lagt in en felaktig variabel i början, säger han och fortsätter:

– Vi borde ha sett det här.

Trots den felaktiga modelleringen gör Folkhälsomyndigheten fortsatt bedömningen att en tredjedel av Stockholms befolkning förväntas ha blivit smittade i mitten av maj, och att toppen för smittspridningen i huvudstaden sannolikt kommer visat sig ha ägt rum omkring den 15 april.

Enligt Anders Tegnell är det osäkert om den felaktiga rapporten skadat förtroendet för Folkhälsomyndigheten.

– Jag hoppas verkligen inte det, med god hjälp utifrån upptäckte vi felet väldigt snabbt.

En uppdaterad version av rapporten kommer att presenteras i morgon torsdag.

”Vi går igenom all data”

Enligt myndighetens presschef Christer Janson pågår ett arbete med att se var analysen gick snett, men utöver det ges inga fler kommentarer just nu.

”Vi går igenom alla data för att se om det är något fel i den. Det tar tyvärr lite tid,” skriver Christer Janson till SVT Nyheter via sms.

Gisecke: Det är inte bra

När före detta statsepidemiolog Johan Gisecke medverkade i Morgonstudion tidigare under onsdagsmorgonen fick han frågan hur han ser på misstaget och om det påverkar allmänhetens förtroende för myndigheten.

– Det är inte bra. Men det spottas samtidigt ut tusentals siffror från Folkhälsomyndigheten varje dag just nu, då kan det bli fel. Jag tror inte folk tappar förtroendet för myndigheten baserat på bara ett misstag, säger Johan Gisecke. 

Även KI:s studie drogs tillbaka

Folkhälsomyndigheten är inte ensam om att pudla den här veckan. Under tisdagen kom beskedet att en ny studie, utförd av Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, dras tillbaka.

Den visade att elva procent av stockholmarna kan ha varit smittade av covid-19. Men underlaget, som bestod av omärkta blodprov, har i efterhand bedömts vara grundat på ett för osäkert underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet