Osäkra slutsatser av nya antikroppstestet

Uppdaterad
Publicerad

11 procent av stockholmarna kan ha varit smittade av covid-19. Uppgiften presenterades i gårdagens Aktuellt av Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare. Nu drar forskarna tillbaka rapporten – eftersom den kan vara grundad på ett osäkert underlag.
– Det är viktigt att berätta om det, säger Jan Albert.

I går berättade Jan Albert i Aktuellt om en ny studie utförd av Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset som genomförts för att framställa coronatester till vårdpersonal. I studien användes redan befintliga tester från friska blodgivare som underlag.

Det preliminära resultatet visade att 11 av 100 bar på antikroppar mot coronaviruset i Stockholm. Idag har gruppen bakom forskningen gått ut med information om att detta inte stämmer – de har använt sig av ett osäkert underlag. 

– Det känns verkligen inte roligt, säger Jan Albert till SVT. 

Omärkta blodprov

I testet användes anonymiserade prover från blodtappningar som utfördes dels under förra året, dels de senaste veckorna 2020. Nu har det framkommit att forskarna inte kan utesluta att ett mindre andel blodtappningar gjorts på personer som haft covid-19, vilka har gett blod för att framställa plasma för behandling av covid-patienter.

– För att studien ska vara etiskt försvarbar har vi varit noggranna med att avidentifiera blodproven, detta gör att vi nu inte kan se skillnad på dem. Det kan vara så att det slunkit med någon som haft covid-19 bland de andra testerna, säger Jan Albert.  

Detta skulle således kunna påverka resultatet av studien. 

– Vi vet inte heller om det finns något fel i uppskattningen, men vi kan heller inte garantera att det inte är så, därför är det viktigt att berätta om det, säger Jan Alberts. 

”Vill vara ärliga”

Det kan alltså vara färre än 11 av 100 smittade, men hur många går inte att säga förrän de gjort om studien. Under de kommande veckorna kommer de att börja om från början. Testerna som redan är gjorda kommer att skrotas. 

– Det vi kommer att göra nu är precis som vi planerat, vi kommer att utvidga testerna under de kommande veckorna. Nu är vi medvetna om problemet och kan jobba utifrån det. Eftersom vi inte är helt tvärsäkra på att våra prover kom från friska blodgivare vill vi signalera det. Vi vill vara ärliga.

Ett preliminärt resultat

Siffran om 11 procent smittade i Stockholm var ett preliminärt resultat, som behövde följas upp, vilket redan var planerat, enligt Jan Albert.  

– Testens kapacitet och prestanda har vi koll på, det har inte förändrats. Men eftersom vi inte är tvärsäkra på resultatet vill vi signalera detta, säger Jan Albert till SVT.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.