Men enligt flera miljöexperter är buller vid bostaden en av de farligaste miljöstörningarna. Foto: TT

Varningen: Nya bullerregler kan leda till ökad risk för hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

I somras införde regeringen nya byggregler vid högre trafikbuller. Lagändringen infördes trots att majoriteten av alla berörda myndigheter och länsstyrelser ställde sig kritiska till förslaget.

En orsak är att bullernivåerna kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar – och i värsta fall leda till en för tidig död, enligt Folkhälsomyndigheten.

Från den första juli i år ändrades reglerna för hur mycket buller det får vara vid ett bostadshus. Regeringen införde nya regler efter att en majoritet av riksdagens ledamöter krävt det. Deras förhoppning är att det ska leda till fler bostäder.

Riktar flera varningar

Men enligt flera miljöexperter är buller vid bostaden en av de farligaste miljöstörningarna. Bara luftföroreningar orsakar i dag mer hälsoproblem. Och att höra ljud från trafik vid sin bostad kan även leda till hjärtkärlsjukdomar eller till en för tidig död, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten räknar med att buller vid bostaden orsakar 48.000 fall av högt blodtryck, 950 fall av hjärtinfarkt och 1.000 fall av stroke per år. Många miljöexperter är nu kritiska till att bullernivåerna tillåtits bli mer generösa.

– Ifrån miljömedicinsk synpunkt så är det ett dåligt beslut. Jag tror att man kommer att bygga fast sig i ett stort antal bostäder som är helt undermåliga ur bullersynpunkt och som även kommer att visa sig vara hälsofarliga, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin på Karolinska institutet.

LÄS MER: Boverket avfärdar nya bullerregler

”Nu blir det fler bostäder per byggprojekt”

Bygger man små lägenheter på 35 kvadratmeter eller mindre får det nu vara ett dygnsmedelvärde på 65 decibel i stället för 60, vid husfasaden, och för större lägenheter gäller 60 decibel i stället för 55.

Intresseorganisationen för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, är positiva till ändringen.

– Vi anser att de tidigare bullerreglerna faktiskt bromsade och fördyrade bostadsproduktionen. Så vi är väldigt positiva till dom nya förenklade bullerreglerna. De kommer på sikt innebära att vi kan bygga fler bostäder per projekt, säger Petter Jurdell som jobbar med fastighetsutveckling på SABO.

Regeringen har i dag inga planer på att se över dagens bullerregler. Det säger bostadsminister Peter Erikssons (MP) pressekreterare till SVT Nyheter.

LÄS MER: Lägre bullerkrav vid bostadsbyggande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.