Foto: Lars Schröder/TT

Inreserestriktioner för resenärer från Kinas slopas

Uppdaterad
Publicerad

Inreserestriktioner för resenärer från Kinas slopas från och med söndag. Det meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och socialminister Jakob Forssmed (KD) under en pressträff.

– Men det är viktigt att komma ihåg att vi befinner oss i en pandemi, och vi har fortfarande omfattande smittspridning globalt, säger Karin Tegmark Wisell.

Under pressträffen meddelar regeringen att restriktionerna som infördes i december för resenärer från Kina till Sverige inte kommer att förlängas.

– Särskilda krav för inresande från Kina har varit en befogad tillfällig åtgärd men är inte längre relevant från och med söndag, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Nytt förslag: Slumpvisa tester för att upptäcka smittor

Regeringen avser också att fatta beslut om att ge i uppdrag till Folkhälsomyndigeten att utarbeta ett förslag till ett nytt system, för att vid behov kunna göra slumpvisa tester på passagerare vid bland annat flygplatser, uppger Jakob Forssmed. Detta i syfte att kunna upptäcka nya smittor eller varianter på befintliga sjukdomar.

– Vi vet att vi inte kommer att kunna stoppa smittor men det är synnerligen viktigt att kunna vidta åtgärder när så är motiverat, till exempel vid stor smittspridning eller osäkerhet vid nya varianter, säger Jakob Forssmed.

För en vecka sedan, den 9 februari, meddelade Folkhälsomyndigheten att de flesta åtgärderna mot covid-19 tas bort.

Se hela sändningen från pressträffen på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.