Folkhälsomyndigheten väntas komma med besked om Astra Zenecas vaccin i dag

Publicerad

I dag väntas Folkhälsomyndigheten ta ställning till Astra Zenecas vaccin och de biverkningar som rapporterats in. Hittills har 20 miljoner vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Vaccinforskaren Helena Hervius Askling gästar Morgonstudion i dag och hon säger att man absolut inte ska vara orolig om man fått just det här vaccinet och att det totalt rör sig om omkring 25 fall av biverkningar som man tittat på ute o Europa.

– De här biverkningarna har kommit inom två veckors tid och de är väldigt, väldigt få. De här händelserna händer också i vanliga fall. Med tanke på hur många som dör och skadas av covid är nyttan väldigt stor.

Coronapandemin

”Måste kontinuerligt kontrollera risker”

Hon fortsätter:

– Vi har många vacciner i världen och man har varit väldigt på det här eftersom det är så många i världen vi vaccinerar snabbt. Man måste kontinuerligt kontrollera risker och göra det öppet. Det nya är att eftersom det går så fort måste man hela tiden vara på tå.

Helena Hervius Asklin tror att Folkhälsomyndigheten funderar på om huruvida människor med tidigare problematik av blodproppar ska få Astra Zenecas vaccin eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet