Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har ett 79-procentigt skydd mot symtomatisk smitta och ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp, visar en amerikansk fas 3-studie. Foto: TT

Studie: Astra Zenecas vaccin ger 100-procentigt skydd mot allvarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 har ett 79-procentigt skydd mot symtomatisk smitta och ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp, visar en amerikansk fas 3-studie.

I studien ska man inte heller ha sett några problem med biverkningar i form av blodproppar.

Astra Zenecas vaccin ska enligt studien, som är gjord på omkring 20 000 deltagare i USA, även ha en effektivitet på 80 procent för personer som är 65 år och äldre. Det skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

Virusforskaren Ali Mirazimi menar att studien är ytterligare ett bevis på att vaccinet är effektivt.

Coronapandemin

– Om det har funnits några frågetecken kring skyddet för de äldre borde de nu vara borta, säger han.

En oberoende kommitté har enligt Astra Zeneca studerat förekomsten av blodproppar i den amerikanska studien, inklusive förekomsten av den ovanliga form av cebrovaskulär sjukdom som kan ge blodproppar i hjärnan som det har rapporterats om i EU.

Kommittén har inte funnit någon ökad risk för blodproppar och enligt Astra Zeneca finns det inte något fall i studien av den mer ovanliga formen av blodpropp i hjärnan.

Kommer hitta udda biverkningar

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar en fortsatt användning av Astra Zenecas vaccin. Sverige har valt att fortsatt pausa vaccinet och kommer att lämna ett besked om man ska återuppta vaccineringen tidigast på torsdag.

Virusforskaren Ali Mirazimi menar att man måste gå upp stort i antal i studier om man ska upptäcka udda biverkningar.

– Det enda sättet att hitta konstiga biverkningar är att göra jättestora studier. Med en så stor massa av människor som ska vaccineras så kommer det att dyka upp konstiga biverkningar och vissa av dem allvarliga. Det enda man kan göra är att se om det är kopplat till vaccinet och om det finns något mönster, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet