Folkhälsomyndigheten dröjer till torsdag med att lämna besked om vaccineringen med Astra Zeneca ska återupptas. Foto: Leszek Szymanski/TT

Folkhälsomyndighetens besked om Astra Zenecas vaccin dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast på torsdag kommer det besked om vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin kan återupptas. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

Astra Zenecas vaccin är pausat i Sveriges samtliga regioner sedan den 16 mars efter beslut av Folkhälsomyndigheten. Det efter rapporter om misstänkta biverkningar som blodproppar och blödningar.

Den 18 mars gav Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, grönt ljus för Astra Zenecas vaccin efter att ha granskat rapporterade biverkningar. Sverige beslutade att avvakta och fortsätta pausen.

Håller på att analysera

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade på en pressträff att det behövdes några dagar för att analysera situationen, gå igenom EMA:s slutsatser och diskutera med Läkemedelsverket.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att besked om hur Sverige ska göra med Astra Zenecas vaccin kommer tidigast på torsdag. Folkhälsomyndigheten skriver i ett mejl till SVT att arbetet med att se över vaccinet har pågått hela helgen.

Läkemedelsverket deltar inte i själva beslutet om vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin ska återupptas. Däremot fortsätter Läkemedelsverket tillsammans med Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att övervaka misstänkta biverkningar.

Regioner efterlyser tydligt besked

Flera regioner som SVT har varit i kontakt med på måndagen har ännu inte fått information av Folkhälsomyndigheten om när pausen eventuellt kan vara över.

– Vi förväntar oss ett tydligt besked om användningen av Astra Zenecas vaccin, säger Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren i en skriftlig kommentar.

Jonas Ekström, överläkare och vaccinationsansvarig i Västmanland, är inne på samma linje.

– Om man beslutar sig för att åter rekommendera användandet av Astra Zenecas vaccin är det viktigt hur man motiverar det. Det kan ju till exempel bli en rekommendation om att Astra Zenecas vaccin inte ska användas till personer i en viss åldersgrupp, och då måste man kunna tydliggöra grunden för beslutet så att alla personer som rekommenderas få vaccinet kan känna sig trygga, svarar han i ett mejl till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Besked om vaccinering av Astra Zenecas vaccin kommer i nästa vecka. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet