Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavaccin från Astra Zeneca. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Astra Zenecas vaccin pausas

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa Astra Zenecas vaccin i Sverige. Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodproppar och blödningar, enligt myndigheten.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Flera länder har tillfälligt stoppat Astra Zenecas vaccin sedan det har rapporterats om en möjlig koppling till blodproppar. Nu pausar även Sverige användandet av vaccinet.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att beslutet kommer att gälla till dess att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s utredning om misstänkta biverkningar är klar.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en kommentar.

Tittar på samband

Enligt Folkhälsomyndigheten utreder EMA och Läkemedelsverket de rapporter som har inkommit om misstänkta blodproppar (tromboser) och blödning (trombocytopeni) till följd hos ett antal individer som har fått Astra Zenecas vaccin.

Där ska det tittas på om kan finnas något orsakssamband till vaccinet.

I Sverige har inget fall av de aktuella biverkningarna rapporterats in.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell, och betonar att det handlar om en handfull fall av över 17 miljoner i Europa.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT Nyheter att han nåddes av beskedet på måndagskvällen. Han hoppas att stoppet bara varar några dagar.

Enligt preliminära uppgifter kan ett första besked väntas på torsdag.

– Förhoppningsvis blir det här kortvarigt, säger han.

”Väldigt ovanligt”

Enligt Richard Bergström är det främst vårdpersonal och äldreomsorgspersonal som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin i Europa.

Han uppger att den som har tagit vaccinet och inte har symptom inte behöver känna oro.

– Som jag har förstått från Läkemedelsverket dyker de här biverkningarna upp väldigt snabbt, men det är väldigt ovanligt. Har man friska yngre människor har man en väldigt liten tolerans för biverkningar. Vi kan inte acceptera att det finns biverkningar bland yngre personer, säger han.

Enligt Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, har en utredning pågått sedan slutet på förra veckan tillsammans med EMA efter signaler om blodpropp och blödning i samband med Astra Zenecas vaccin.

”Ovanlig klinisk bild”

– Vi har sett att det finns ett fåtal inrapporterade fall som har en ganska ovanlig klinisk bild. Med samtidigt låga nivåer av blodplättar, trombocytopeni, hos de här personerna som också har blodpropp och blödning. Och det är personer som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. Så i den här utredningen granskas nu all tillgänglig information för att vi ska kunna avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet, säger hon.

Jacob Lund, kommunikationsdirektör AstraZeneca norden, vill inte kommentera hur företaget ser på de biverkningar som har rapporterats.

– Vi noterar det beslutet och har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar baserade på lokala förutsättningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet