Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norsk kvinna avliden efter Astra-vaccinering Foto: NRKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norsk kvinna avliden efter blodpropp – koppling till Astra-vaccin utreds

Uppdaterad
Publicerad

En norsk sjukvårdsanställd kvinna, som nyligen fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, har avlidit efter en blodpropp i hjärnan.

Kvinnan, som är under 50 år, är en av tre sjukvårdsanställda i Norge som nyligen lades in på sjukhus på grund av blodproppar.

Alla tre hade fått Astra-vaccinet, men någon koppling mellan vaccinationen och deras sjukdomsförlopp har inte slagits fast, skriver nyhetsbyrån NTB.

Norge har i likhet med flera europeiska länder avbrutit vaccinationer med det aktuella vaccinet efter rapporter om blodproppar och dödsfall.

Men om Astra Zeneca är orsaken till dödsfallet kan inte Steinar Madsen, medicinsk chef för norska läkemedelsverket, svara på dagsläget.

– Men det ska vara möte på europeisk nivå och då får vi se vad diskussionerna blir, säger Madsen på en pressträff.

Inte visat ökad risk

Enligt Astra Zeneca har en analys av företagets säkerhetsdata från fler än 17 miljoner administrerade vaccindoser inte visat några tecken på ökad risk för lungemboli, djup ventrombos eller trombocytopeni med covid-19-vaccin.

Lungemboli och djup ventrombos betyder blodpropp i lungorna respektive i benen och trombocytopeni innebär ett lågt värde av blodplättar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet