Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veronica Arthurson, som är enhetschef på Läkemedelsverket, säger att de inte ser några skäl att dra tillbaka Astra Zenecas vaccin efter larmen om blodproppar. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läkemedelsverket: ”Ser inget skäl att dra tillbaka Astra Zeneca-vaccinet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte göra som flera andra EU-länder och pausa Astra Zenecas vaccin. Antalet fall av blodpropp bland vaccinerade är inte högre än bland övriga befolkningen, säger Läkemedelsverket.

– Vi ser inget skäl för att dra in vaccinet. För närvarande talar inget för att vaccinet orsakat de här inrapporterade fallen av blodpropp, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, under dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Danmark meddelade idag att man tillfälligt stoppar vaccination med Astra Zenecas vaccin, efter att olika typer av blodproppar har rapporterats in hos människor som fått vaccinet.

De är ett av flera EU-länder som gör samma bedömning, och pausar vaccinet som levererats från samma specifika sats till flera EU-länder. Däribland Österrike, som pausade Astra Zeneca-vaccinet efter att en person ska ha avlidit av en allvarlig blodpropp, enligt österrikiska myndigheter. Några kvalitetseffekter med den aktuella omgången vaccin, som Sverige också fått doser av, har inte påvisats av en utredning som nu pågår.

Enstaka fall i Sverige

En miljon vaccindoser har hittills delats ut i Sverige, och två fall av misstänkt blodpropp har rapporterats bland personer med Astra Zeneca-vaccinering. Ett tiotal fall har rapporterats in bland människor som fått Pfizer/Biontechs vaccintyp.

Läkemedelsverket säger att orsakerna till blodproppar som rapporterats in utreds noggrant av både EU:s läkemedelsmyndighet EMA och nationella myndigheter.

– Till och med i förrgår hade 22 fall av någon typ av blodpropp rapporterats bland de ungefär tre miljoner människor som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin i Europa, säger Veronica Arthurson.

Astra Zeneca: Vaccinet tolereras väl

I ett skriftlig kommentar till TT skriver Astra Zeneca att man är medveten om att biverkningarna undersöks. Läkemedelsbolaget skriver också att de inte kommer att kommentera specifika fall ytterligare.

”Patientsäkerhet är högsta prioritet för Astra Zeneca. Tillsynsmyndigheter har tydliga och stränga effektivitets- och säkerhetskrav för godkännande av alla nya läkemedel, och det inkluderar COVID-19 Vaccin AstraZeneca. Säkerheten för vaccinet har studerats omfattande i kliniska fas 3-studier, och peer-reviewed data bekräftar att vaccinet i allmänhet tolereras väl”, skriver de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.